Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Bulgária megijedt az oroszbarát retorikától

Bojko Boriszov ezúttal a nacionalistákkal fog össze, hogy megalakíthassa harmadik kormányát.

2017. 04. 10. 15:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállapodtak a héten a közös kormányzásról a március 26-ai előre hozott parlamenti választáson győztes Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB), vagyis a korábbi kormányzó párt és a harmadik helyezést elérő nacionalista Egyesült Hazafiak képviselői. A tervek szerint az új kabinet összetételét legkésőbb április 19-éig hozzák nyilvánosságra, a 44. bolgár országgyűlés alakuló üléséig. 

A megállapodást értelmében Bojko Boriszov lesz az új kormányfő, és mindkét fél azt nyilatkozta, hogy a közös kormányzás négy évre, a teljes mandátum kitöltésére szól, és egyik párt sem kényszeríthet ki újabb előre hozott parlamenti választást. Boriszov korábbi embereit ülteti a miniszteri bársonyszékbe, a nacionalisták négy tárcára számíthatnak.

Az újonnan felálló koalíciós kormány a 240 fős parlamentben a GERB 95 és a nacionalisták 27 mandátumával összesen 122 képviselői szavazatra számíthat. Korábban Valeri Szimeonov, az Egyesült Hazafiak egyik társelnöke azt indítványozta, hogy a második legtöbb szavazatot szerző Bolgár Szocialista Pártot (BSzP) bevonva hármas nagykoalíció jöjjön létre, de Kornelia Ninova, a baloldali párt elnöke még a tárgyalásoktól is elzárkózott.

A kiváló kártyajátékos hírében álló Bojko Boriszov nagy érdeme, hogy miután lemondott a múlt év novemberében elveszített államfői választások miatt, képes volt újra talpra állítani pártszervezetét, mozgósítani a szavazóit és az általa kikényszerített előre hozott parlamenti választáson újra nyerni tudott. Ehhez a győzelemhez azonban kellettek a szocialisták hibái is. Tavaly ősszel a Boriszov-kormány az oligarchákkal kötött háttéralkui miatt protesthangulat alakult ki az országban, és a választók az államfői választáson a jobboldal jelöltjével szemben a baloldali támogatást élvező Rumen Radev tábornokot juttatták a köztársasági elnöki székbe. A mostani parlamenti választáson ez fordítva történt. A Kornelia Ninova vezette szocialisták unióellenes, baloldali populista, nyíltan oroszbarát retorikája miatt a választók megijedtek, hogy baloldali győzelem esetén veszélybe kerül az ország euroatlanti elkötelezettsége, ezért inkább a jobboldalra szavaztak, vagyis a kisebbik rosszat választották. A választás előtti napokban az amerikai sajtóban olyan hírek jelentek meg, hogy az államfői és parlamenti választás stratégiáját Moszkvában dolgozták ki. A választás után már arról cikkeztek, hogy megmenekült Bulgária nyugati orientációja.

Kudarccal végződött Recep Tayyip Erdogan török államfő azon kísérlete, hogy a liberális irányultságú, Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSz) nevű török kisebbségi pártból kiszakadt Demokraták a Felelősségért, a Szolidaritásért és a Toleranciáért (DOSzT) párt támogatásával befolyást szerezzen a bolgár belpolitikában. A párt nem lépte át a parlamentbe jutáshoz szükséges bejutási küszöböt. Mivel egyes bolgár sajtóorgánumok szerint maga Boriszov is oroszbarát, egyes újságok úgy humorizáltak, hogy az orosz–török választási háborúban Oroszország nyert.  

Rendkívül nehéz dolga lesz a megalakuló harmadik Boriszov-kormánynak, mivel csupán hárommandátumos többsége van az ellenzéki pártokkal szemben. Az eredményes kormányzáshoz további szövetségeseket kell keresni az ellenzék soraiban. Már most konfliktusok alakultak ki a baloldal támogatta Radev államfő és a még meg sem alakult új középjobb kormány között. A választás másnapján a köztársasági elnök a sajtón keresztül üzent a győzteseknek, hogy két hetük van kormányt alakítani. Az elmúlt három hónapban Radev szinte kézi vezérléssel irányította az ügyvezető kormányt. Az ő nyomására vonták vissza a migránsok menekültstátusáról szóló törvényt, jelentős cseréket vitt végbe az államapparátusban, sőt a választói törvényt is megpróbálta megváltoztatni. Most Cvetan Cvetanov, a GERB elnökhelyettese üzent vissza neki a sajtóban, hogy még két hétig kormányozhat.

Boriszovnak el kell fogadtatnia az Európai Néppárttal, hogy az Egyesült Hazafiak egyik társelnöke az az ultranacionalista Volen Sziderov, aki a Támadás (Ataka) párt elnöke, korábban a dicstelen Oresarszki-kormányt támogatta a 42. parlamentben, és huligán tetteivel híresült el egész Európában.

A jövő évben Bulgária lesz az Európai Unió soros elnöke, de egyelőre még uniós biztosa sincs. Mint ismeretes, Krisztalina Georgieva volt biztos, az Európai Bizottság egyik korábbi alelnöke idén januárban a Világbankba került, vezető beosztásba. Azóta sincs betöltve a megüresedett helye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.