„A fideszeseknek meg kell érteniük, hogy a helyzet változik”

A Polgári Platform képviselője szerint többé „nem fér bele” az óvatoskodás Orbánékkal. A párt haza is üzen.

Ruzsbaczky Zoltán
2017. 06. 15. 12:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belekeveredett a Fidesz a kiélezett lengyel belpolitikai háborúba, ráadásul Európában egyre jobban tartanak a populista politikai erők előretörésétől, ezért is szavazhatták meg az Európai Parlamentben szűk egy hónapja, hogy az „uniós atombombát”, a 7. cikk aktiválását javasolják Magyarországgal szemben – erről beszélt a napokban több brüsszeli politikus is a Magyar Nemzetnek. A parlamenti voksolás előtt a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt képviselőinek egyéni belátására bízta, a Fidesz ellen szavaznak-e. A kiszivárgott információk alapján bár az olasz és német képviselők megvédték volna a magyar kormányt, a svéd mellett a lengyel kollégák hangosan követelték az Orbán-kabinet megregulázását. Különösen a lengyelek viselkedése lehetett meglepő, hiszen a Polgári Platform (PO) politikusai korábban nem ápoltak ellenséges viszonyt Orbánékkal, ennek ellenére az elméletileg szövetséges párt képviselőinek túlnyomó többsége megszavazta a szankciót. Pedig tavasszal Orbán Viktor is beállt a sorba, és a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) saját jelöltje ellenére arra voksolt, hogy újra a korábbi PO-s lengyel kormányfő, Donald Tusk legyen az Európai Tanács elnöke.

Sőt, a két párt közötti viszony már-már barátinak is nevezhető, Szijjártó Péter külügyminiszter még a szavazás előtt egy interjúban a PO elnökéről például azt mondta: „Grzegorz Schetyna a barátom, járt nálam vendégségben, szeretek vele beszélni, személyesen a legjobbakat kívánom neki. A lengyelek boldogok lehetnek, hogy két jobbközép párt közül választhatnak.”

Annak oka, hogy a PO most mégis érzékeny helyen támadta meg a Fideszt, rendkívül egyszerű: az odahaza ellenzékben lévő PO késhegyre menő harcot vív a magyar kormánypárttal jó viszonyt ápoló, ráadásul a Fidesz antidemokratikusnak tartott intézkedéseit folyamatosan lemásoló PiS-sel. Csakúgy, mint Orbánékat, a Jaroslaw Kaczynski vezette PiS-t is vádolják azzal, hogy kormánypropaganda-gépezetté alakítja a közmédiát, vagy hogy csorbítja az alkotmánybíróság függetlenségét.

– Természetesen a szavazással haza is üzentünk, ám komoly szerepet játszott a döntésünkben az is, hogy Európa jövője szempontjából is fontos értékekről van szó, mint a joguralom tisztelete, az igazságszolgáltatás függetlensége vagy a civil társadalom – avatta be lapunkat a döntés hátterébe Michal Boni, az Európai Néppárt EP-képviselője, a PO politikusa. – Bár kedvelem Magyarországot és a magyar kollégáimat is, a fideszeseknek meg kell érteniük, hogy a helyzet változik: néhány éve még csak finoman jeleztük, hogy bár kedvelünk titeket, azért ezt meg azt megváltoztathatnátok. Ez többé nem fér bele – állította a lengyel politikus a populista politikai erők tavalyi előretörésére célozva. Mint mondta, ma Európában a küzdelem nem konzervatív és liberális, esetleg baloldali pártok között, hanem a populizmus és a liberális demokrácia között folyik, ezt mutatja a francia, illetve a holland választások példája is. Márpedig Lengyelország az egyik olyan európai állam, amelyet a populistákhoz sorolt párt vezet.

Mivel Kaczynskiék 2007-ben már írtak ki egyszer előre hozott választásokat, és akkor a törvényhozás feloszlása és a voksolás között két hónap sem telt el, a PO-nak odahaza is folyamatosan jeleznie kell tettrekészségét saját választóinak. Annál is inkább igaz ez, mert a PiS most is magabiztosan vezet, míg ők 33 százalékon állnak, a PO csak 25-ön. Ráadásul a PO környezetében többen is attól tartanak, hogy a PiS-kormány ráteszi a kezét az országba érkező európai uniós támogatásokra, a saját holdudvara felé csorgatva azokat, ezzel is bebetonozva előnyét.

A PO nehéz helyzetben van, hiszen a történet arról is szól, hogy Lengyelország be tudja-e teljesíteni azt a szerepet, amelyet rengeteg elemző szán neki, vagyis hogy az Egyesült Királyság kiválásával jóval nagyobb súlyt képezzen az uniós döntéshozatalban. A nyolcéves PO-kormányzás alatt folyamatos volt a gazdasági növekedés, az ország presztízse pedig egyre csak nőtt a többi tagállam körében. – Amikor mi kormányoztunk, jól ment a gazdaság, de valamit elveszítettünk, kiderült, az embereknek nemzeti érzésre is szükségük van, erre csaptak le a populisták – vélekedett Boni. Szerinte azonban az emberekkel meg kell értetni, hogy Európa nem áll szemben a nemzeti identitással, hanem inkább kiegészíti. – Komoly pozíciót harcoltunk ki, mind a kontinens nyugati, mind a keleti fele elismert bennünket. Egyetértek azzal, hogy a brexit után Lengyelország nagyobb szerepet kaphatna Európában, ám ez a PiS vezetésével nem fog működni – vont mérleget a politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.