A hivatásos nacionalista

Az orosz nacionalisták nem szeretik az orosz patriótákat, s viszont.

Stier Gábor
2017. 06. 16. 14:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Álltam a megbeszélt helyen, Moszkva külvárosában, az egyik metróvonal végállomása közelében. Az utóbbi években a szélsőjobbhoz kötődő moszkvai balhék állandó főszereplőjére, a neonáci szkinhedből hivatásos nacionalistává szelídült Dmitrij Gyjomuskinra vártam. Pár perccel a megbeszélt időpont előtt érkeztem, s izgatottan tekingettem körbe, vajon tartja-e a szavát a botrányhős. Szerettem volna, ha eljön, mert hiába nem értek vele egyet, hajtott a kíváncsiság. Ki ez a fenegyerek, akivel annyit foglalkoznak a hatóságok, aki az utóbbi években folyamatosan bíróság előtt áll, s akit láthatóan nem szeret a rendszer?

Pár pillanat múlva az út túloldalán lévő kávézóból sportos öltözetben kilépett egy rőt szakállú, kigyúrt, középkorú tag. Gyjomuskin barátságosan befelé invitált. Láthatóan otthonosan mozgott ezen a tipikusan külvárosi helyen, s mielőtt megkérdezhettem volna, hogy egy orosz nacionalista miért jár kaukázusiak által üzemeltetett kávézóba, megjegyzi: „Nem vagyunk mi rasszisták, csak nem akarunk másodrendűként élni a saját hazánkban!” – majd a nyitásra készülődő kigyúrt üzbég alkalmazottakra rámutatva csak annyit mond, hogy együtt járnak edzeni. Gyjomuskin ugyanis bokszol, s mint elvbarátai közül annyian, a keleti harcművészetek odaadó híve. Ez utóbbi kapcsán odaszúrtam, hogy ez valójában összeköti Putyinnal, ám ezt egyáltalán nem tartotta jó poénnak. Az orosz nacionalisták ugyanis nem szeretik az orosz patriótákat, s viszont. Ahogy az elnök fogalmazott, míg a szélsőséges nacionalizmus romboló, s nincs helye a civilizált világban, addig a patriotizmus építő. Persze Gyjomuskin ezt másképp látja. Emlékeztet arra, hogy régebben a hatalom nem volt ilyen érzékeny, sőt Szobjanyin főpolgármester és egykori kihívója, a Putyin rendszerét bíráló Navalnij egymással versenyeztek abban, ki tud többet tenni az oroszokért, az OMON pedig tömeges tisztogatásokat hajtott végre a moszkvai piacokon. Az ukrán válság azonban szerinte mindent megváltoztatott, hiszen nem lehet reggeltől estig a kijevi nacionalizmust ostorozni, közben pedig többezres „orosz meneteket” engedélyezni. „Minket fasisztáknak, banderistáknak bélyegeznek, mert félnek a népszerűségünktől. A hatalom kisajátította magának a patriotizmust, miközben szovjet mintára multikulturális társadalmat épít, az oroszokért pedig nem áll ki” – véli Gyjomuskin.

Az ukránkérdés tényleg sok mindent összezavart. Így a nacionalisták fejét is. Míg egyesek a Donbaszba mennek harcolni, addig mások az ukrán oldalt erősítik vagy Kijevbe emigráltak. Gyjomuskin sem támogatja a hatalom ukránpolitikáját, ám orosz nacionalistaként egyúttal beletapos Kijev lelkébe is. Szerinte oroszok harcolnak oroszok ellen, mert az orosz, az ukrán és a fehérorosz, az egy nép. Ukrajna Leninnek köszönheti létét, így Kijevben köszönetet mondhatnának neki ahelyett, hogy éppen ledöntik a szobrait. Gyjomuskin a Krím „hazatérítését” sem tartja orosz érdeknek, de ha már Moszkva elkezdte ezt az egészet, akkor végig kellett volna vinni a dolgot. „Ellen-Majdant szervezni, s egy hét alatt bevenni Kijevet. Háború, katonák és zsoldosok nélkül” – szól az egyébként az ukrán szélsőséges Pravij Szektorral is furcsán bensőséges kapcsolatot ápoló nacionalista vezér tétele.

Gyjomuskinnal beszélgetve nem unatkozik az ember. Tájékozott, s jól vág az esze. Látszik, hogy nem úgy vette közgazdász- és pszichológusdiplomáját, ugyanakkor teljes káosz uralkodik a fejében. A Russzkije („oroszok”) etnopolitikai egyesülés vezetőjeként visszaadná Oroszországot az oroszoknak, s azért bírálja Putyint, mert nem jól védi a nemzeti érdekeket, ugyanakkor nemzetiszocialista eszméket hirdet. Azóta betiltott politikai alakulatait – Szláv Szövetség, Szláv Erő – a náci SS-re hajazva nevezi el, „véletlenül” megünnepli Hitler születésnapját, amikor pedig rákérdezek a nácik oroszokkal szembeni bűneire, akkor orosz hazafiként hosszú és zavaros magyarázkodásba fog. Kivitetné Lenint a mauzóleumból, bezáratná az MTV-t homoszexuális-propaganda miatt, a közép-ázsiaiak számára vízumkényszert vezetne be, Csecsenföldtől pedig úgy szabadulna meg, hogy elfogadná a függetlenségét.

Gyjomuskin az orosz politikai paletta színes, ám marginális figurája. Érdekes beszélgetőpartner, s néhány évvel ezelőtti találkozásunk csak azért jutott most az eszembe, mert egy, az „orosz menetről” készült, más nemzeti hovatartozású csoportokkal szembeni ellenséges indulatok szítására, gyűlöletkeltésre alkalmas fotó internetes közzététele miatt a bíróság – a világsajtó síri csöndjétől övezve – 2,5 évi, büntetőtelepen letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.