A republikánusok elhalasztották Trump egészségügyi törvényének szavazását

Amikor kiszivárgott a tervezet, a kormánypártiak közül sokan jelezték, hogy nem támogatják a módosítást.

MN
2017. 06. 27. 20:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A republikánusok kedden elhalasztották az erre a hétre tervezett szenátusi szavazást az új egészségbiztosítási törvényről, ugyanis a tervezethez nem sikerült elég támogatót szerezni a republikánus szenátorok körében sem. Nemcsak a törvény megvitatásához, hanem már a vitára bocsátásához sem volt meg a megfelelő számú voks. A szabályok szerint ugyanis először arról kell szavazniuk a szenátoroknak, hogy vitára bocsátják-e a tervezetet, ezután indíthatják csak meg a vitát magáról a javaslatról.

A republikánusok újraírják a törvényjavaslatot, amihez kikérik a Kongresszusi Költségvetési Bizottság (CBO), egy pártoktól független elemzőintézet véleményét is. Várhatóan már csak a nyári szünet után kerülhet sor a módosítás vitára bocsátására.

A CBO hétfőn este hozta nyilvánosságra nagy feltűnést keltő és vitát kiváltó hatástanulmányát, amelyben többek között arra figyelmeztetett, hogy az új egészségbiztosítási törvény következtében 2026-ig 22 millióval növekedne a biztosítás nélkül maradó amerikaiak lélekszáma. Azonban sok republikánus szenátort és képviselőt már akkor elvesztett a Trump-adminisztráció, amikor a módosításnak a tervezete kiszivárgott. Reince Priebus, a Fehér Ház kabinetfőnöke Donald Trump nevében kedden délutánra meghívta a Fehér Házba valamennyi republikánus szenátort.

Lamar Alexander, Tennessee állam szenátora szerint több republikánus szenátor is úgy érezte, hogy a törvénytervezet még nem volt elég kidolgozott ahhoz, hogy szavazzanak róla. Ehhez kapcsolódva érdemes megjegyezni, hogy két hónapja maga Donald Trump nyilvánosan beszélt arról, őt is meglepte, hogy mennyire összetett az egészségügy rendszere. A demokraták jelezték: az Obamacare korrekciójára nyitottak, de annak teljes elvetésével nem értenek egyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.