Alois Mock: európai és jobboldali

Meghalt a vasfüggönyt szimbolikusan átvágó osztrák külügyminiszter.

Techet Péter
2017. 06. 01. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június első napján, nyolcvanharmadik születésnapja előtt bő egy héttel elhunyt Alois Mock egykori osztrák külügyminiszter. Ő állt be Horn Gyula mellé a híres fotón 1989-ben, hogy együtt vágják át szimbolikusan a vasfüggönyt. Noha kancellár akart lenni, főleg Ausztria sikeres külpolitikusaként emlékezik rá nyugati szomszédunk. Szerepe volt a dél-tiroli autonómia stabilizálásában, a vasfüggöny elbontásában, a horvát és a szlovén függetlenségben. A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökeként pedig ő szorgalmazta a leghatározottabban országa EU-tagságát.

Manapság, amikor Európa-szerte számos jobboldali párt az európai egység gondolatával szemben határozza meg önmagát, már-már furcsa leírni: Alois Mock éppen azért támogatta az Európai Uniót, mert egy határozottan jobboldali, konzervatív, katolikus politikus volt. Az Osztrák Néppárton belül is főleg azon konzervatív táborhoz állt közel, amely Ausztriát már a hidegháború idején sem két ideológiai blokk között, hanem a nyugati világ részeként képzelte el. Mocknak azonban először valóban át kellett vágnia azon vasfüggönyt, amely addig külpolitikai értelmet adott Ausztria semlegességének, hogy aztán az országot beléptethesse az Európai Unióba. Mock a NATO-tagságnak is híve lett volna, mert Habsburg Ottó barátjaként vallotta, hogy egy közép-európai ország számára a nyugati integrációnak nem a semlegesség, hanem az orosz kiszolgáltatottság az alternatívája. Alois Mock 1994. március elején Brüsszelben jelentette be, hogy a tárgyalások sikeresek voltak, és Ausztria 1995-től az Európai Unió tagja lesz. Brüsszel hőseként vonult be ezzel az osztrák történelembe. Politikai pályafutásának csúcsára ért ekkoriban, miközben orvosaitól megtudhatta: gyógyíthatatlan Parkinson-kórban szenved.

Mock 1994-től betegsége miatt fokozatosan kihátrált a politika első vonalából. Saját bevallása szerint az zavarta leginkább, hogy betegsége miatt már nem tudott nyilvánosan, szenvedélyesen érvelni az európai egység mellett az egyre inkább EU-szkeptikussá váló osztrák közéletben. A háttérből azonban azon dolgozott, hogy az Osztrák Néppárt befolyása erősödjék. A szociáldemokratákat (SPÖ) túl etatistának, EU-kritikusnak és oroszbarátnak tartotta. Az ÖVP-n belül Wolfgang Schüsselhez állt közel, akinek 2000-ben sikerült megszereznie a kancellári posztot. Mock már 1986-ban Haider segítségével akart volna kancellár lenni. Ezért támogatta 2000-ben is az FPÖ-vel való együttműködést. Bár egyre kevésbé találta a helyét egy olyan politikai közéletben, ahol a jobboldaliság és a katolicizmus már nem feltétlen Európa-pártiságot jelentett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.