Az amerikai külügy is nekiment a kormánynak a civiltörvény miatt

Közleményben állt ki az Egyesült Államok a magyar civilek mellett.

MN
2017. 06. 20. 10:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményben ítélte el az Egyesült Államok külügyminisztériuma a parlament elé került civiltörvényt, amely Washington szerint igazságtalanul veszi célba a magyar civil társadalmat. Korábban a budapesti amerikai nagykövetség is a német külügyminisztérium szóvivője is kiállt a magyar civilek mellett.

hétfőn közzétett nyilatkozatban azt írják: az Amerikai Egyesült Államokat aggodalommal tölti el, hogy Magyarország parlamentje olyan törvényt fogadott el, amely igazságtalan terhekkel sújtja a civil társadalmat, amely a korrupció ellen küzd és a szabadságjogokat védelmezi.

Washington szerint azzal, hogy a törvény ezeket a szervezeteket úgy állítja be, mintha külföldi támogatással a magyar társadalom érdekeivel mennének szembe, a kormányzat gyengíti a magyarok azon képességeit, hogy törvényes és demokratikus módon szervezkedjenek és a problémáikra is ilyen módon keressenek megoldást.

Azt is hozzáteszik, amennyiben a törvény életbe lép, azzal Magyarország egy újabb lépéssel távolodik el az EU és a NATO értékei melletti elkötelezettségétől.

Áder János múlt héten azt mondta, nem lát semmilyen közjogi vagy alkotmányos aggályt, amely akadálya lehetne a civiltörvény kihirdetésének, így pénteken aláírta. A Velencei Bizottság aggályai miatt némiképp puhult a jogszabály, de a törvény legfontosabb pontján – amely szerint „külföldről támogatott szervezet” minősítést kell használnia a civil szervezetnek, amennyiben az országon kívülről jutott legalább 7,2 millió forintos támogatáshoz – a Fidesz nem változtatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.