Washington és Berlin is kiállt a magyar civilek mellett

Közleményben reagált az Amerikai Nagykövetség a kormány civileket megbélyegző törvényére.

MN
2017. 06. 14. 17:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az Egyesült Államokat aggodalommal tölti el, hogy a magyar parlament elfogadott egy olyan jogszabályt, amely méltánytalanul sújtja a magyar civil szervezetek egy célzott csoportját, akik közül sokan a korrupció elleni harcot, valamint az emberi jogok és a polgári szabadságjogok védelmét tekintik fő feladatuknak” – írta közleményében az Amerikai Nagykövetség.

Hozzátették: az új törvény megbélyegez helyi szervezeteket — különösen azon kormányzati kommunikáció kontextusában, mely a külföldről támogatást kapó civil szervezeteket úgy ábrázolja, mint amelyek a társadalom érdeke ellenében tevékenykednek –, és elrettentő hatással lesz a magyarok önszerveződésére és azon képességére, hogy aggodalmaikat demokratikus úton hozzák a kormány tudomására.

A nagykövetség közleményében hangsúlyozta, amennyiben életbe lép, a törvény visszalépést fog eredményezni a NATO, az EU és az EBESZ által képviselt egyesülési jog és szólásszabadság érvényesülése tekintetében, valamint a civil szervezetek támogatása iránti közös elkötelezettségükben.

Azt is megjegyzik, hogy azon állítások, melyek szerint ez a jogszabály az Egyesült Államokban létező, idegen ügynökök bejegyzéséről szóló törvényen alapul, nem valósak.

Korábban a német külügyminisztérium szóvivője is aggodalmát fejezte ki a külföldről támogatott civil szervezetekről szóló magyar törvény miatt.

Martin Schäfer közölte: az érintettekkel folytatott konzultáció nélkül elfogadott jogszabállyal Magyarország olyan államok közé kerül, mint Oroszország, Kína vagy Izrael, amelyek számára a civil szervezetek munkájának finanszírozása külföldi támogatók révén „ellenséges vagy legalábbis barátságtalan eljárás”. Leszögezte: a német kormány számára fontos érték a véleményszabadság, a civiltársadalmi szervezetek védelme és munkájuk szabadsága.

Ezzel szemben a magyar törvény „erősen azt a benyomást kelti, mintha a külföldi részfinanszírozással működő civil szervezetek munkájának megnehezítését szolgálná” – tette hozzá a külügyi szóvivő.

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban az MTI beszámolója alapján arról beszélt, hogy jogos a magyar emberek igénye, hogy tudják, ki finanszírozza külföldről a civil szervezeteket, és ha azoknak nincs szégyellnivalójuk, akkor nem pontosan érthető, miért ellenzik, hogy felfedjék külföldi finanszírozóik kilétét.

A külügyminiszter hangsúlyozta, „az ember azt várná el a szociáldemokrata vezetésű német külügyminisztériumtól”, hogy alapos információk alapján fogalmaznak meg bírálatokat más országokkal szemben, és nem elfogult, alaptalan vádak alapján. Felvetette a kérdést, hogy „a német kormány mitől fél”, hogy mi derülhet ki a civil szervezetek finanszírozásáról?

Szijjártó Péter furcsállta, hogy a német kormány az átláthatóság irányába mutató jogszabályt kritizálja: „Természetesen mi a jövőben is tartózkodni fogunk attól, hogy más európai uniós országok jogszabályalkotását kritizáljuk” – idézte a minisztert az MTI.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.