Az északír unionistákkal alakít kormányt Theresa May

Egyedül ők adhatnak biztonságot az országnak – jelentette ki May.

Marosi Adrienn
2017. 06. 09. 4:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Theresa May kockáztatott, és nem aratott olyan sikert, amilyenre számíthatott volna – ez a brit előre hozott választás éjszakájának egyik legnagyobb tanulsága. A péntek kora reggelig beérkezett adatok szerint matematikailag lehetetlen, hogy a Konzervatív Párt megszerezze az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326 képviselői helyet az alsóházban.

A konzervatívoknak végül meg kellett elégedniük 318 hellyel, a Munkáspárt 262 helyet szerzett, a Skót Nemzeti Párt (SNP) 35-öt, a Liberális Demokraták 12-őt, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) 10-et, a zöldek 1-et, míg a kis pártok további 12 helyet szereztek.

Miért volt szükség az előre hozott választásra? Theresa May úgy lett kormányfő tavaly nyáron, hogy erről a brit választópolgárokat nem kérdezték meg. A brexitnépszavazást követően a politikai szerencsejátékba belebukott David Cameron miniszterelnök utódjává a Konzervatív Párt választotta Mayt, aki emiatt kevésbé erős legitimációval futhatott neki a brexittárgyalásoknak. Idén tavaszra komoly előnyre tett szert a közvélemény-kutatásokban, ezért elérkezettnek látta az időt arra, hogy kiírja az előre hozott választást.

Ám a mindössze hathetes kampány során a néhol húszszázalékosra is mért előnye elillant. Ennek egyik oka az lehetett, hogy nem kizárólag a brexit témájával kampányolt, hanem bedobott például olyan társadalompolitikai elképzeléseket is, amelyektől a közfelháborodás miatt visszalépni kényszerült. Hiba volt az is May részéről, hogy igyekezett biztosra menni, és a közvetíteni kívánt bátor, erős miniszterelnök hölgy imázsával összeegyeztethetetlen módon, a brit hagyományoktól eltérően nem vett részt a televíziós vitákon. „Rosszul jött” a kampány alatti két terrortámadás is, hiszen Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője ezeket összeköthette azon létszámleépítésekkel, amelyeket még May belügyminisztersége alatt hajtottak végre a rendőrségnél.

Theresa May pénteken kora délután a Buckingham-palotába látogatott, hogy kormányalakítási megbízást kérjen II. Erzsébet királynőtől. Ezt követően a Downing Street-en tartott rövid sajtótájékoztatót, ahol bejelentette, a legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) támogatásával alakít kormányt. – Biztonságra van most szüksége az országnak, és ezt a legtöbb szavazatot begyűjtött Konzervatív Párt és a DUP adhatja csak meg – fogalmazott May. Majd megerősítette, hogy továbbra is elkötelezettek a brexit mellett, a brit EU-tagság megszűnéséről szóló tárgyalások a terveknek megfelelően tíz nap múlva elkezdődnek.

Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) elnöke, Paul Nuttall eközben bejelentette, hogy lemond a párt vezetéséről, miután egyetlen képviselőt sem küldhet az alsóházba. „Egy új korszaknak új vezetővel kell kezdődnie” – fogalmazott.

Nemcsak Theresa May bukott ezen az éjszakán (bár saját körzetében nyerni tudott és Skóciában is nagyon megerősödött pártja, maga mögé utasítva a Munkáspártot), hanem több minisztere is. Paul Nuttall abban a választókerületben, amelyben indult, csupán a harmadik helyre futott be. A UKIP egyetlen képviselőt sem küldhet az alsóházba, teljesen összeomlott a párt a brexitnépszavazás után. A Liberális Demokraták párt korábbi vezetője, Nick Clegg, aki 2010 és 2015 között koalíciós kormányban volt David Cameron konzervatívjaival, elveszítette képviselői mandátumát egy munkáspárti politikussal szemben. Hasonlóan járt a a Skót Nemzeti Párt (SNP) korábbi vezetője, a korábbi függetlenségi népszavazást szintén elrontó Alex Salmond is, akit Skóciában egy tory győzött le, ami már önmagában is meglepő.

Ám az még inkább, hogy az SNP is kevesebb képviselőt szerez, mint két éve. A kérdés azért volt kulcsfontosságú, mert Nicola Sturgeon skót miniszterelnök korábban már pedzegette, hogy a Salmond által elrontott függetlenségi népszavazásnak ő is nekifutna. Ha jó eredménnyel zárták volna az előre hozott választást, akkor ismét napirendre kerülhetett volna a skót függetlenség kérdése, így azonban jó eséllyel elhalasztódik az ügy megoldása.

A választás nyertese a Munkáspárt, a Liberális Demokraták és a közvélemény-kutatók. A baloldal elmondhatja magáról, hogy sikeres kampányt vitt, népszerűtlen vezetője ellenére is megerősítette pozícióját. Rossz választási eredmény esetén az sem volt kizárt, hogy a párt szétszakad, az eredmény Jeremy Corbyn pozícióját is megerősíti. Az európai baloldal számára is nagy öröm a munkáspárti eredmény, a fősodorhoz képest elég radikális politikus sikere ráadásul megerősítheti a corbyni útban hívőket. A liberálisok egy brexitellenes kampány végén szereztek új képviselői helyeket. A közvélemény-kutatók pedig a brexitreferendum idején elkövetett mérési pontatlanságok okozta bizonytalanság ellenére meg tudták jósolni, hogy May nem szerez abszolút többséget az alsóházban.

Nagy-Britanniának egy ideig stabilitásra van szüksége, és ha a konzervatívok győznek a választáson, akkor teljesítik a kötelességüket: megteremtik ezt a stabilitást – jelentette ki a miniszterelnök péntek hajnalban, a választás másnapján, miután kiderült, hogy saját választókörzetében győzött. „Ha az előrejelzésnek megfelelően a Konzervatív Párt nyerte el a legtöbb helyet, és valószínűleg a legtöbb szavazatot, akkor

ránk hárul a stabilitási időszak megteremtésének feladata, és pontosan ezt fogjuk tenni.

A szándékom ugyanaz ma reggel, mint bármikor korábban. A kampányban elmondtuk, mik a fő szempontjaink: hogy jó brexitmegállapodást tudjunk kötni” – tette hozzá.

Jeremy Corbyn pénteken délelőtt újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott, az emberek a reményt választották, és „hihetetlen” eredményt ért el a Munkáspárt. Leszögezte, készen állnak az ország szolgálatára, és a brexittárgyalásoknak a tervezett időpontban kezdődniük kell. 

Corbyn lemondásra szólította fel Theresa Mayt, felidézve, hogy bár a Konzervatív Párt a stabilitás megteremtését ígérte, a jelenlegi körülmények nem erre utalnak.

Corbyn már pénteken hajnalban is lemondásra szólította fel Theresa Mayt a toryk „rossz” választási eredménye miatt. A munkáspárti politikus szerint a kormányfő azért írta ki az előre hozott választást, hogy nagy arányban győzzön, és ezáltal meg tudja erősíteni a tekintélyét. De az elvesztett mandátumokkal együtt elvesztette a bizalmat is, ezért Corbyn felszólította, hogy távozzon, és engedjen utat egy munkáspárti kormánynak, amely „igazán képviselni tudja ezt az országot”.

A szavazók „hátat fordítottak a megszorító politikának”; a Labour kampánya „megváltoztatta a politikát az országban, ezáltal Nagy-Britannia egy „más, alapvetően jobb hely lehet” – szögezte le. Ő is azután nyilatkozott, hogy kiderült: saját választókörzetében győzött – ez egyébként a legkisebb lélekszámú választókerület az egész Egyesült Királyságban. 

Nigel Farage, a brexit melletti kampány egyik vezetője, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt elnöke úgy véli, a választás megmutatta, hogy Corbyn „erősebb és őszintébb” személyiség, mint May. Arról is beszélt, hogy ismét visszatérne a brit élvonalbeli politikába.

Anna Soubry konzervatív parlamenti képviselő – aki szűk többséggel nyert a közép-angliai választási körzetében – azt mondta, Theresa Maynek át kell gondolnia a pozícióját. A választási kampányt „rettenetesnek” minősítette. Hozzátette, hogy May mindig vállalja a felelősséget, és biztos benne, hogy most is vállalni fogja a kampány lebonyolításáért. Nigel Evans konzervatív úgy fogalmazott, „nem lábon, hanem főbe lőttük magunkat”.

Günther Oettinger költségvetésért felelős uniós biztos pedig közölte: nem biztos, hogy a kijelölt időben megkezdődhetnek a brexittárgyalások, mivel úgy véli, egy gyenge brit tárgyalópartnerrel rossz kimenetele lehet ezeknek. Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője ugyancsak azt mondta, hogy bizonytalanná vált, mikor kezdődhetnek meg a tárgyalások. Azonban kiemelte, hogy „ketyeg az óra”.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitteren azt írta: bár nem tudják, mikor kezdődnek az egyeztetések a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről, tisztában vannak azzal, mikor kell befejeződniük. Michel Barnier, az Európai Bizottság brexit-ügyi főtárgyalója pedig közölte, csak akkor kezdődhetnek meg a brexittárgyalások, ha London készen áll rá.

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense a Hír TV műsorában azt mondta, a konzervatívok visszaesését a kampány okozta: nem sikerült megfogalmazniuk az értékeket, irányokat, amelyeket a munkáspártiaknak sikerült. Ők a szociális, és a jóléti kérdésekre koncentráltak.

Miután kiderült, hogy az előre hozott brit parlamenti választásokról közölt exit poll szerint a kormányzó Konzervatív Párt nem sokkal a brexittárgyalások tervezett kezdete előtt elveszíthette abszolút többségét a londoni alsóházban, jelentősen gyengült az angol font. Egy ideig 1,5 százalékot meghaladó veszteségben is járt, 1,27 dollár/fontra gyengülve az elmúlt hetek 1,30 dollár/font körüli árfolyamairól. Az euróval szemben – a font szempontjából 1,7 százalékos veszteséggel – 0,88 font/euró feletti árfolyamokat is mértek az első percekben. A magyar fizetőeszközzel szemben talán még kézzelfoghatóbb a zuhanás. Míg május közepén még 365 forintot is kellett fizetni egy fontért, a brit fizetőeszköz péntek reggelre benézett a 350-es szint alá is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.