Csütörtökön életbe lépnek Trump beutazási tilalmának főbb részei

A rendelet egészének mérlegelését a nyári vakáció után, október elején kezdik meg.

MN
2017. 06. 27. 7:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heather Nauert szóvivő közleményben tudatta, hogy miután az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság hétfőn egyhangúlag jóváhagyta a rendelet egyes részeit, az Egyesült Államok külügyminisztériuma „szép rendben” végrehajtja a rendeletben foglaltakat – írja az MTI.

Hozzátette, hogy a végrehajtásról a belbiztonsági minisztériummal és az igazságügyi tárcával történő egyeztetések után szolgálnak további részletekkel.

A március elején kelt rendeletet két alsóbb fokú bíróság szinte azonnal felfüggesztette, és a Fehér Ház fellebbezését két szövetségi fellebbviteli bíróság elutasította. A legfelsőbb bíróság azonban hétfőn délelőtt azonnali hatállyal érvényesnek nyilvánította a rendelet legfőbb részeit, köztük menedékkérelmek elbírálásának 120 napra történő leállítását.

Az USA legfelső bíróságának döntése azt jelenti, hogy részben jóváhagyták az elnök óriási nemzetközi felháborodást kiváltó határozatát, amely hat muzulmán ország állampolgárainak vízumkérelmét tagadta meg. A bíróság kimondta, az iráni, líbiai, szomáliai, szudáni, szíriai és jemeni állampolgárok látogatási tilalma mindaddig érvényes, amíg nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani, hogy jó kapcsolatot ápolnak egy amerikai személlyel vagy szervezettel.

Ez azonban egyben fontos kivételt is jelent, amely jelentős mértékben szűkíti a tiltás alá esők körét: amennyiben ugyanis ilyen kapcsolat igazolható, a tiltás nem alkalmazható. A bíróság egyben azt is kifejtette, hogy az a külföldi állampolgár, aki meg akarja látogatni Egyesült Államokban élő családtagjait, vagy náluk akar élni, olyan személynek számít, ahol ez a kapcsolat eleve fennáll. És ugyanígy vélelmezhető ilyen kapcsolat azoknak a külföldi diákoknak az esetében, akiket amerikai egyetemre vettek fel.

Az alkotmánybíróság szerepét ellátó szövetségi legfelső bíróság a Fehér Ház kérésére sürgősséggel tárgyalta a beutazásokat átmenetileg korlátozó elnöki rendelet ügyét.

A rendelet egészének mérlegelését a nyári vakáció után, október elején kezdi meg a taláros testület.

A döntést Donald Trump üdvözölte, és közleményben adott hangot elégedettségének a belbiztonsági minisztérium és az igazságügyi tárca is.

Egy sor ismert demokrata párti politikus, valamint több, a bevándorlás liberalizálását szorgalmazó szervezet és aktivista hétfőn azt ígérte, hogy folytatja a harcot a rendelet ellen.

Tom Perez, a Demokrata Párt országos bizottságának elnöke azt mondta, hogy az elnöki rendelet változatlanul az ország „vallási szabadsága ellen irányuló, alkotmányellenes és Amerika-ellenes támadás”.

Az Amnesty International emberi jogi szervezet amerikai irodájának vezetője, Margaret Huang szerint a rendelet nem annyira „bárkinek is a biztonságát óvja”, mint inkább „ártatlan emberek millióit démonizálja, továbbá aggodalmat és bizonytalanságot kelt azokban, akik az Egyesült Államokba szeretnének utazni rokonlátogatásra, dolgozni vagy tanulni, majd utána haza is térnek”.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.