Egy ország, ahol az államfő nem viheti a saját táskáját

Mit jelent a baloldal fogalma Dél-Koreában, ahol sokáig alaptétel volt az antikommunizmus, és az ország napjainkban is az észak-koreai diktatúra fenyegetésének árnyékában él?

Csoma Mózes
2017. 06. 07. 18:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldaliság sokáig szitokszó volt Dél-Koreában. Ennek a gyökerei még a koreai háború előtti évekre nyúlnak vissza: 1946-ban az ország déli területein az illegalitásba szorult kommunisták partizánharcot hirdettek a Szöulban működő amerikai katonai kormányzat ellen. A vidéki területeket sújtó polgárháborús állapotok miatt az 1948-ban kikiáltott Koreai Köztársaság identitásának egyik fő tétele az antikommunizmus lett. A dél-koreai összecsapások híre 1949-ben még Magyarországig is eljutott: a budapesti ifjúsági világtalálkozón az észak-koreai delegáció tagjaként részt vett több dél-koreai fiatal is, akik beszámoltak a magyar sajtónak a polgárháborús állapotokról. „Kaszával, botokkal zsákmányoltak amerikai fegyvert” – írta a Szabad Nép cikke.

A koreai háború kitörésének előestéjére a baloldali tevékenységet Dél-Koreában felszámolták. A baloldali értelmiség és az említett partizánharcok résztvevői átmentek a KNDK-ba, a félsziget déli részén maradt baloldali szimpatizánsokat a kormányzat a Podo Jonmeng nevű antikommunista szervezetbe kényszerítette, hogy „jó útra térítsék” őket. A koreai háború kitörésekor Li Szin Man elnök kormányzata attól tartott, a szervezet tagjai egyesülhetnek az észak-koreai csapatokkal, így legtöbbjüket kivégezték.

A koreai háború traumája nyomán a „baloldal” kifejezés szitokszóvá változott a félsziget déli részén, aki pedig családi kapcsolatai révén érintett volt a kommunista szervezkedésekben, lényegében megbélyegzettnek számított. Mindezt az állandó észak-koreai fenyegetés csak súlyosbította. A Pak Csong Hi tábornok nevével fémjelzett, 1961-ben létrejött tekintélyuralmi rendszer ideológiai alapja az antikommunizmus volt. A korszak propagandájában egy Li Szüngbok nevű kisfiú szerepelt, aki a korabeli újságok cikkei szerint 1968-ban a Keleti-tenger partvidékén partra szálló észak-koreai diverzánsoknak bátran kijelentette: „Gyűlölöm a kommunista pártot!” A történet szerint a diverzánsok ennek hallatán brutálisan kivégezték a kisfiút, akinek emlékére a hetvenes években több köztéri szobor is épült, fenti elhíresült mondata pedig szállóigévé vált. Csak a kétezres évek elején vetődött fel annak lehetősége, hogy az egész történet esetleg egy túlbuzgó újságíró képzeletének szüleménye.

A hatvanas-hetvenes-nyolcvanas éveket meghatározó tekintélyuralmi rendszer hatalmas sikert aratott a modernizáció területén: az exportorientált gazdaságfejlesztés révén az egykori agrárország előbb „kistigrissé”, majd meghatározó ipari hatalommá változott. A modernizációnak ugyanakkor árnyoldalai is voltak, aminek következtében kialakult a dél-koreai társadalom alapvető törésvonala a tekintélyuralmi rendszer támogatói (a fejlettebb Kjongszang tartomány lakói), valamint a rendszerrel kritikus, balközép irányultságú munkás- és diákmozgalom (a fejletlenebb Csolla tartomány lakói) között. Utóbbi régióból emelkedett ki Kim Dedzsung, a dél-koreai demokratizálódás élharcosa, aki többszöri börtönbüntetés, merényletkísérlet, halálos ítélet, majd kényszer-emigráció után 1998-ban a Koreai Köztársaság első ellenzéki – egyben balközép irányultságú – államfője lett.

A törésvonal alapja földrajzi, ám ennél is jelentősebbé vált a generációk közötti különbség. Azok, akik középkorúak voltak a Pak Csong Hi-rendszer kezdetekor, végigélték, miként lesz a háború által megnyomorított országból ipari hatalom. Az ő szemükben minden, ami baloldali, felforgató, és visszavezet a káosz állapotához. A fiatalabbak, akik a hatvanas években születtek, közvetlenül már nem voltak érintettek a koreai háború tragédiájában, másként viszonyultak a fennálló rendszerhez. A radikális diákszervezetekben tiltott baloldali klasszikusokat olvastak, és nagy érdeklődéssel forgatták Lukács György idegen nyelvekre lefordított könyveit is.

A hatvanas években született korosztályok ráadásul kritikusabban viszonyultak-viszonyulnak az Egyesült Államokhoz. Ennek okai 1980 tavaszáig nyúlnak vissza. Akkoriban a félsziget délnyugati csücskében lévő Kvangdzsu városban az Asia Motors munkásai és a hozzájuk csatlakozó diákok tüntetéssorozatba kezdtek, hogy a letartóztatott Kim Dedzsung szabadon bocsátását és demokratikus változásokat követeljenek. Cson Duhvan elnök kormányzata napokig nézett farkasszemet a tüntetőkkel, akik kitörő örömmel fogadták a hírt, hogy az Egyesült Államok hadihajót küldött a Koreai-félsziget partjaihoz. A diákok ugyanis azt hitték, Amerika az ő védelmükben küldte a hadihajót. De az nem a diákok védelmében érkezett, hanem egy esetleges észak-koreai beavatkozás elriasztására, Cson elnök pedig akadálytalanul vethette be a hadsereget a diákok ellen: a rendteremtés után több száz halott maradt az utcákon.

A „kvangdzsui nemzedék” kemény magja nem csupán Amerika-ellenes lett, hanem hangsúlyozottan hazafias is, ami Dél-Korea esetében azt jelenti, hogy az ideológiai különbségeken felülemelkedve szorgalmazzák a közeledést Észak-Koreához. A baloldali-hazafias diákmozgalom tevékenységének megkérdőjelezhető eredményű csúcspontja az volt, amikor 1989 nyarán egy Lim Szukjong nevű huszonéves egyetemista lány a fél világ megkerülésével (Tokió, Nyugat-Berlin, Kelet-Berlin) eljutott Phenjanba, hogy részt vegyen az ottani ifjúsági világtalálkozón. A szöuli diáklány és az aggastyán Kim Ir Szen találkozója egyébként a KNDK utolsó sikeres propagandaeseménye volt, majd a közép- és kelet-európai rendszerváltozások árnyékában megkezdődött az ország mélyrepülése.

A kilencvenes évek eleje óta a baloldaliság fogalma megváltozott Dél-Koreában: leginkább a Pak Csong Hi-féle rendszer politikai örököseivel, a konzervatív elittel való szembenállást jelenti, valamint a családi tulajdonú nagyvállalatok megzabolázásának reményét. Koreai értelmiségiekkel beszélgetve gyakran hallható panasz, hogy nagyvállalataik hiába keresnek hatalmas összegeket külföldön termékeikkel, ettől a koreai átlagemberek életkörülményei még nem javulnak: a fiatal korosztályok nehezen tudnak elhelyezkedni, a családok számára rendkívül drága az oktatás, ami nélkül a gyerekek versenyképtelenek lesznek, valamint az egészségügyi szolgáltatások ára is nagy terhelést jelent.

Kim Dedzsung elnöksége 1998-tól kezdődően elsősorban az Észak-Koreához fűződő viszonyban hozott áttörést. Egyrészt a „napfénypolitika” jelszavával korábban elképzelhetetlen gazdasági kapcsolatokat hoztak létre a két ország(rész) között, másrészt 2000 júniusában megvalósulhatott a félsziget történetének első csúcstalálkozója is. Akkoriban ösztöndíjas egyetemistaként a szöuli Jonsze Egyetemen tanultam: a mai napig emlékszem a kollégium idős takarítónőjének arcára, amint a társalgószobában szoborrá válva figyelte a televízió élő adását a phenjani találkozóról. Kétségkívül történelmi esemény volt, amely gyorsan felszámolta az évtizedek alatt megrögzült ellenségképet. A korszak szimbóluma a Joint Security Area (Közös biztonsági terület) című filmdráma lett, amelyet 2000 őszén mutattak be a szöuli mozikban. A tabukat döntő történet a fegyverszüneti vonalnál szolgáló déli és északi katonákról szól: aknára lépő déli kiskatonát egy északi tiszt ment meg, a szemben álló felek között barátság szövődik, éjszakánként találkozni kezdenek, de végül mégis kénytelenek egymás ellen fordítani fegyvereiket.

A kétezres évek elején aztán gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy a phenjani nómenklatúra nem vállalja azokat a változtatásokat, amelyek a rendszer kereteit feszegetik. A baloldali kormányzást folytató No Muhjon elnök időszakában hiába ért el korábban soha nem látott szintet a két ország közti gazdasági együttműködés, hiába nyitottak közúti határátkelőket a demilitarizált övezetben a déli turistacsoportok napi szintű beutazásának biztosítására, hiába erősödött meg az összetartozás tudata, a dél-koreai választók mégis szkeptikussá váltak a phenjani rezsim támogatásával kapcsolatban. Nagyjából úgy tették fel a kérdést: minek támogassuk azt az országot, amely a megszerzett bevételt csak minimális mértékben fordítja a lakosság életkörülményeinek javítására, és helyette nukleáris próbarobbantásokat és rakétakísérleteket folytat? Ennek a kérdésnek a megválaszolatlansága okozta a baloldal bukását a 2007 végén megtartott elnökválasztáson. 

A közelmúltban lezajlott előrehozott dél-koreai elnökválasztáson a baloldal győzelme elsősorban az elmúlt kilenc évet meghatározó konzervatív elittel szembeni össznépi tiltakozás eredménye. Bár bizonyosra vehető, hogy Mun Dzsein kormányzata nagy lépéseket fog tenni a Korea-közi viszonyok enyhítése érdekében, már a dél-koreai baloldalnak sincsenek illúziói a phenjani nómenklatúrával kapcsolatban, és a dél-koreai választók sem feltétlenül a „napfénypolitika 2.0” beindítását várják tőlük. A választók sokkal inkább azt remélik a mindenkori államfőtől, hogy határozott időtartamra megválasztott állami tisztviselőként viselkedjen, ne pedig a lakosságtól hermetikusan elzárt királyi-császári személyként. Mun Dzsein első hivatali napjának lépései pont ezt az igényt látszottak alátámasztani: titkárságának munkatársaival egyszerű hivatali étkezdében fogyasztotta el ebédjét, valamint közölte, hogy a Kék háznak nevezett palotaszerű elnöki rezidencia helyett egy kevésbé nagyzoló hivatali épületet fog igénybe venni.

Hogy a fentieknek mekkora jelentőségük van a dél-koreai politikai kultúrában, az leginkább egy anekdotával illusztrálható. 2009-ben egy mindannyiunk által jól ismert kis közép-európai ország köztársasági elnöke hivatalos látogatásra Dél-Koreába utazott. Bennfentes koreai információk szerint a fogadó diplomatákban visszatetszést keltett, hogy az európai vendég a repülőről leszállva maga vitte táskáját. Helyi viszonylatban mindez elképzelhetetlen lett volna: egy távol-keleti ország államfője asszisztensek hadától övezve még véletlenül sem vitte volna saját kezében a poggyászát. Mun Dzsein beiktatásával azonban minden jel arra mutat, hogy ezen a téren is változások várhatók.

A szerző egyetemi docens, az ELTE koreai tanszékének vezetője. A cikk a június 3-i Magyar Nemzet Magazinban jelent meg.,

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.