Elérkezett az Iszlám Állam lefejezésének ideje

Elkezdődött Rakka ostroma, dél felé elmenekülhetnek a terroristák. Ha hagyják nekik.

Majláth Ronald
2017. 06. 06. 18:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét hónappal a Rakka visszaszerzéséért indított Eufrátesz haragja nevű hadművelet kezdete után az arab–kurd Szíriai Demokratikus Erők (SDF) elérték Rakka városának határait, így támadást indítottak a város keleti részén található al-Maslab körzet, illetve a 17. hadosztály bázisa ellen a város északi peremén. A rohamot éjszaka komoly légicsapások előzték meg az Iszlám Állam (IÁ) állásai ellen, amelyekben egyes források szerint tizenketten, más források szerint huszonegyen vesztették életüket. Mostanra az SDF-et északnyugatról három, keletről viszont már csak egy kilométer választja el Rakka közigazgatási határaitól.

A demokratikus erők szóvivője, Talal Szilo a Reuters hírügynökségnek telefonon úgy nyilatkozott, hogy már hétfőn elkezdődött a hadművelet, és az SDF katonái a város északi, keleti és nyugati részén indítottak támadást. A felkelők heves harcokra számítanak, mert Szilo szerint az IÁ dzsihadistái akár az életük árán is megvédik úgynevezett fővárosukat. A SANA szíriai állami hírügynökség azonban úgy tudja, hogy számos család csónakokon menekül az Eufráteszen át a közelgő ütközet elől.

A dzsihadisták által még 2014-ben bevett, majd azóta a Nyugat ellen irányuló támadások műveleti központjává tett Rakka visszafoglalásáért egy ideje két nagy katonai erő verseng. A szíriai kormányerők az oroszok 2015. szeptemberi légitámadásai óta már többször is megpróbálták megközelíteni a tabakai bázist, ahol annak idején az IÁ terroristái több száz szíriai sorkatonát mészároltak le, miután alsónadrágban kihajtották őket a sivatagba.

Ezek a próbálkozások azonban rendre kudarccal végződtek, olyannyira, hogy a kormányerőknek további területeket kellett feladniuk. Aleppó sikeres visszafoglalása után azonban a szíriai kormányerők a Tigris-alakulatok vezetésével offenzívát indítottak Aleppótól keletre, ahol sorra szabadították fel a terrorkalifátus által ellenőrzött falvakat, most hétvégén Maszkana bevételével pedig immáron végleg kitakarították az IÁ harcosait Aleppó tartományból.

A szíriai kormányerőket most az az SDF előzte meg, amelyet az Egyesült Államok már jó ideje nyíltan támogat. Washington így máris közölte, hogy megkezdte a fegyverek kiosztását a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia rakkai műveletekben részt vevő harcosainak, ami Törökország nemtetszésébe ütközött. Ankara ugyanis nem nézi jó szemmel a kurd erők terjeszkedését határa közelében.

Rakka ostroma azonban meglehetősen sajátosan indult: az Eufrátesztől délre fekvő területeket ugyanis még nem foglalta vissza az SDF, így ezúttal – ellentétben Manbidzs és Tabaka bevételével – ostromgyűrű nélkül próbálják visszafoglalni. Ami az erőviszonyokat illeti, Rakkánál az SDF 40 ezer harcosa néz farkasszemet nagyjából 3000-4000 dzsihadistával, akik már lassan egy éve készülnek az apokaliptikus összecsapásra. A zömében szunnita arabok által lakott várost azóta teljesen átalakították, sok helyütt még az utcák fölé is vászonlepedőket húztak, hogy megnehezítsék a város drónokkal és kémműholdakkal való megfigyelését.

Az ostromzár hiánya viszont nem csak az SDF helyzetét nehezítheti meg. Így május végén a Ria Novosztyi hírügynökség az orosz védelmi minisztérium egyik illetékesére hivatkozva azt mondta, az IÁ megállapodott az SDF-fel, hogy megnyitnak egy „déli folyosót”, amelyen biztosítják nekik a szabad elvonulást Rakkából Palmüra irányába. Állítása szerint az orosz légierő éppen ezt akadályozta meg a támadásával, amelynek során több mint 120 szélsőségessel végzett, és 32 nehéz géppuskákkal felszerelt járművet semmisített meg. Kedden drónok köröznek a térség felett, pásztázva azokat az utakat, amelyeken a terroristák kiszökhetnek Rakkából. A dzsihadisták megsemmisítésében nemcsak harci repülőgépek és helikopterek vesznek részt, hanem kommandósok is – tette hozzá akkor a Ria Novosztyi.

Habár az oroszok eddig nem mutattak fel semmiféle bizonyítékot arra, hogy az IÁ megegyezett volna az SDF-fel, kétségtelen, hogy a kiáramló dzsihadisták még sok fejfájást okozhatnak a szíriai kormányerőknek az ostromzár alá vett Dajr ez-Zaurnál, ahol a hétvégén a terroristák az állandó orosz légicsapások ellenére elfoglalták a Panoráma körforgalom környékét.

Mindezzel együtt Washington kifejezetten elégedett az eddigi eredményekkel. Azonban nem titkolta azt sem, hogy kemény ütközetre számít. Így Stephen Townsend, a koalíciós erők főparancsnoka keddi közleményében azt írta: „hosszú és kemény” küzdelem várható Rakkáért, amelynek célja, hogy végső csapást mérjen az Iszlám Államnak mint területtel rendelkező kalifátusnak az eszméjére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.