Finsburyi mecset: kísért az erőszakos múlt

A Finsbury Parkot ma békés helynek ismerik – korábban Anglia legradikálisabb imámja toborozta itt híveit.

Koncz Tamás
2017. 06. 19. 12:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soknemzetiségű, békés és mozgalmas helyként jellemzik lakói a Finsbury Park környékét: Islington kerület főként muszlimok lakta negyedében négy mecset és több keresztény templom is található, a Seven Sister Roadot pedig hol a pénteki imáról érkező muszlim hívők, hol az Arsenal hangos szurkolói árasztják el.

Itt, a Finsbury Park-i mecset mellett történt hétfőre virradóra az egy halálos áldozatot követelő, tíz embert megsebesítő furgonos merénylet, amelyet már hivatalosan is a muszlim közösség elleni terrortámadásként kezelnek.

Az elkövető, egy 48 éves férfi bérelt járművével belehajtott a mecsetből kiáramló tömegbe, majd menekülni próbált, de a járókelők leteperték. A támadó nagy valószínűséggel a szélsőséges dzsihadisták által hasonló módszerekkel elkövetett terrortámadásokat – a Westminster és a London hídon végrehajtott autós merényleteket– akarta megbosszulni a ramadán utolsó napját búcsúztató muszlimokon.

Az eset szemtanúit és a környéken lakókat mélyen felkavarta az eset: a CNN-nek nyilatkozó Cynthia Vanzella szerint békés multikulturális közegben élnek itt muzulmánok, keresztények egyaránt, és soha nem volt még ilyen jellegű támadás a környéken. Hasonlóan fogalmazott egy másik helyi lakó, Ratib Al-Sulaman, aki szerint a környéken nagyon erős a vallási közösség, és mindenkit mélyen elkeserítenek a történtek.

Ám a Finsbury Park és a mecset nem nem éppen a béke szigeteként került be a korábbi hírekbe. Erre emlékeztetett rögtön a támadás után a hírhedt brit antiiszlamista mozgalmár, Tommy Robinson is, aki már hajnalban áldozathibáztatásba kezdett, és azt írta a Twitteren, hogy ennek a mecsetnek hosszú története van, már ami a terrorizmust és a gyűlöletkeltést illeti.

Bár Robinson maga is hivatásos gyűlöletkeltő, annyiban igaza van, hogy a mecset múltja nem túl fényes. Az 1994-ben épített, ötszintes imahelyet 1997 és 2003 között a radikális, gyújtó hangú beszédeiről hírhedtté vált imám, Abu Hamza al-Masri vezette, akit később saját közössége – a mostani merényletet iszlamofób támadásnak minősítő Brit Muszlim Tanács – is kiközösített.

Az egyiptomi születésű Abu Hamza al-Masri – eredeti nevén Musztafa Kamal Musztafa – házassága révén jutott azóta megvont brit állampolgárságához. Saját állítása szerint megjárta a kilencvenes évek elején a délszláv háborút, ahol bosnyák hittestvérei oldalán harcolt a szerbek és a horvátok ellen: a harci sebekkel borított, kampós kezű, minden tekintetben radikális imám fegyveres harcra buzdította híveit, és már 2003-ban egy új, a közel-keleti térség rezsimjeit leváltó kalifátus terveiről beszélt.

2003-ban kiűzték a templomból is, ezután pedig a kapun kívül folytatta beszédeit. 2006-ban hét év fegyházra ítélték Nagy-Britanniában egyebek mellett fajgyűlölő ideológia terjesztése és erőszakra felbujtó prédikációi miatt. 2012-ben a brit hatóságok aztán kiadták a rá régóta pályázó Egyesült Államoknak, Amerikában pedig 2015-ben életfogytiglani börtönre ítélték az Al-Kaida és a tálibok támogatásával is vádolt imámot.

Nem kizárt, hogy a furgonos merénylő is gondolt erre a helyszín kiválasztásakor, de a finsburyi mecsetnek ma már nincs köze a szélsőséges hitszónokokhoz: az imahelyet 2014-ben felvették a Visible csoporthoz is, melynek alapelve, hogy politikamentes, független, a helyi közösséget segítő szervezeteket fog össze.

A támadás után a Brit Muszlim Tanács igazgatója, Toufik Kacimi mindenkit nyugalomra intett: „Évtizedek kemény munkájával értük el, hogy egy békés és toleráns közösséget teremtsünk a Finsbury Parkban. Teljes mértékben elítéljük a nyugodt közösségünket is szétzúzni próbáló támadást, és azon dolgozunk, hogy a park olyan elfogadó és szívélyes hely maradjon, ahogy mindnyájan ismerjük.”

A konzervatív The Telegraph arra is emlékeztet, hogy idén a mecset pert nyert a Thomson Reuters médiacég ellen, amiért az elavult információk alapján terrorizmust támogató intézményként tartotta számon, emiatt pedig az adóhatóság zárolta a számlájukat. A bíróság végül a közösségnek adott igazat, a Thomson Reuters pedig tízezer font kártérítést fizetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.