Hét éve nem volt ilyen: előzi az MKP a Hidat

Visszalopódzna az MKP a szlovák parlamentbe, de a választásra még három évet várniuk kell.

Kuthi Áron
2017. 06. 22. 13:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vékonyka előnnyel, egytized százalékkal megelőzi a Magyar Közösség Pártja (MKP) a Most–Híd szlovák–magyar vegyespártot egy a minap napvilágot látott közvélemény-kutatásban. (Ez a különbség kényelmesen belefér ugyan az efféle felmérések hibahatárába, ám ezzel együtt nem volt hasonlóra példa már évek óta.) A Polis intézet június 13. és 19. között végzett felmérése szerint egyébként ha most lennének a választások Szlovákiában, akkor összesen kilenc párt kerülne be a 150 fős törvényhozásba, és a kormányzó Smer nagy bajban lenne, mert csak 43 mandátumhoz jutna. (Most nyolcpárti a parlament és 47 hely jut Robert Ficóéknak, akik négypárti koalícióban kormányoznak.)

A két magyar párt közül az MKP 5,3, a Most–Híd 5,2 százalékkal ugraná meg az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöböt. A két alakulat együtt 10,5 százalékos támogatottságot tud maga mögött, ami a magyar kisebbség részarányát meghaladó szám. Emögött azonban leginkább a Bugár Béla vezette vegyespártot kell sejteni, amely körülbelül 20 ezer szlovák ajkú szavazót tudott maga köré gyűjteni.

Tizenhat magyar ülne így a parlamentben. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes idén és tavaly is kijelentette felvidéki útján, hogy a magyar kormány egyetlen ottani magyar politikai partnerének az MKP-t tartja. Sokáig úgy tűnt, hogy ennek ellenére megállíthatatlan az esése az immár harmadszor is parlamentből kimaradó MKP-nak, és ez most az első biztató jel arra, hogy a Menyhárt József vezette párt újra bejuthat.

Ami a többi pártot illeti, a Richard Sulík vezette liberális konzervatív Szabadság és Szolidaritás (SaS) a legnagyobb ellenzéki erő 16,5 százalékkal. A cigányellenes Marián Kotleba Mi Szlovákiánk Néppártja (LSNS) 11,8 százalékra számíthat, ami már jelzi, hogy tartósan kívánnak berendezkedni a 10 százalékos határ felett. Őket követi a tőlük nem sokban különböző Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 9,5 százalékkal. A tíz százalék alatti táborban rajtuk kívül öt párt tanyázik, az OLANO-NOVA, a Család Vagyunk, a kereszténydemokraták és a két magyar formáció.

A politikai kampány az őszi megyei választások miatt vált intenzívvé Szlovákiában, de Ficóék mandátuma 2020-ig szól. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.