Ismerte az egyik londoni elkövetőt a brit rendőrség

Megneveztek kettőt a szombati londoni terrortámadás elkövetői közül.

Kuthi Áron
2017. 06. 05. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfő este két merénylőt megnevezett a brit rendőrség azok közül, akik szombat éjjel a London Bridge-en embereket gázoltak el és a közeli piac környékén sokakat megkéseltek. A közlés szerint a pakisztáni születésű 27 éves Khuram Shazad Butt és a marokkói-líbiai 30 éves Rachid Redouane volt a három tettes közül kettő. 

A titkosszolgálat és a rendőrség Buttot már korábbról ismerte, 2015-ben nyomoztak utána, sőt a Channel 4 közszolgálati csatorna Dzsihadisták a szomszédban című, tavaly készült és a Youtube videómegosztón is megtekinthető 46 perces dokumentumfilmjében is felbukkant. Hétfő este Mark Rowley a brit terrorelhárítás részéről azt is elmondta, hogy még lakossági bejelentést is is kapott akkoriban a rendőrség róla. De mert nem találtak olyan bizonyítékot, hogy bármilyen erőszakos cselekményre készülne, az ügyet alsóbb szintre helyezték. Butt szimpatizált a dzsihadista eszmékkel, tagja volt az al-Muhadzsirun szélsőséges nemzetközi muzulmán csoportnak, amely Nagy-Britanniában betiltott szervezet. Buttról most bizonyosodott be, hogy múlt hónapban arra agitálta az embereket Kelet-Londonban, hogy ne vegyenek részt a parlamenti választáson.

A nyomozás kiterjed Írországra is, ugyanis kiderült, hogy a férfi rövid ideig Dublinban élt, ahol házasságot kötött egy brit nővel. Vele tavaly visszaköltöztek Londonba. A nő egyébként büntetett előéletű, most is őrizetben van. Az ír szálat Enda Kenny leköszönő ír kormányfő úgy kommentálta, hogy hazájában is megfigyelés alatt tartanak szélsőségesek kisebb körét, de Khuram Butt ennek nem volt része. Hozzátette, hogy az EU-s jogszabályok munkavállalási vízum megszerzését teszik lehetővé annak a személynek, aki uniós állampolgárral köt házasságot. 

Ami az idősebb elkövetőt, Redouane-t illeti, ő a jelek szerint egy másik identitást is használt, Rachid Elkhdar néven öt évvel fiatalabbnak adta ki magát. 

Londonban hétfő este több ezer ember gyűlt össze a szombat esti, hét ember életét követelő gázolásos és késeléses merénylet helyszínénél a London Bridge mellett, hogy emlékezzenek. Theresa May brit kormányfő még erőteljesebb fellépést ígért a terroristák ellen. – Nagy-Britannia eddig túl szolidáris volt a szélsőségességgel szemben – mondta egy hétvégi kampányrendezvényen. Az akcióterv része, hogy felszámolják a szélsőségesek online gyülekezőhelyeit, és felül fogják vizsgálni a brit terrorellenes stratégiát is. Az elképzelés máris széthúzást szült, Mohammed Kozbar, az észak-londoni Finsbury Parkban található mecset vezetője szerint a tervezett lépések azért aggasztóak, mert nemcsak terroristákat, hanem jogszabálytisztelő állampolgárokat is érintenek. A hirtelen megint az érdeklődés középpontjába került muszlim szervezetek és vallási közösségek nem győznek elhatárolódni a tömeggyilkosságtól, de például a kelet-londoni mecset vezetője elismerte, hogy bár a szélsőségesek nem léphetnek be az ima helyszínére, ők attól még a hívőket vegzálják, befolyásolják.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.