Johannis Amerikáig átnyúló hídszerepet szán Romániának

Egekig magasztalják a román elnököt, amiért számos európai vezetőt, köztük Orbán Viktor is sikerült leköröznie.

2017. 06. 11. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még hazai politikai ellenfelei is többnyire szuperlatívuszokban beszélnek Klaus Johannis román államfő négynapos amerikai látogatásáról, amelyre a Donald Trumppal pénteken késő este folytatott háromnegyed órás megbeszélése tette fel a koronát. Bukarestben elsősorban abban reménykednek, hogy az idén húszéves kétoldalú stratégiai partnerség szorosabbra fűzésével Washington kitüntető figyelmet szentel a közép-kelet-európai országok közül Romániának, amelynek az orosz expanzió, a kelet-ukrajnai válság közepette hatványozottan szüksége van a tengerentúli nagyhatalom oltalmára. Nem véletlen, hogy az amerikai kollégájával közös sajtótájékoztatóján Johannis aggodalmának adott hangot Moszkva külpolitikájával kapcsolatban, hozzátéve: a NATO keleti szárnyán elhelyezkedő hazája tudatában van annak, hogy nem maradhat magára a térségben, ezért nagyban függ az Amerikához fűződő partnerségtől.

„A Trump–Johannis találkozó tényleg történelminek nevezhető, olyan rendszerszintű kihatással, amely túlmutat a két elnök mandátumán, és amely egész nemzedékek sorsát befolyásolja Romániában” – értékelte vasárnap a román elnök egyik legádázabb ellenfele, a 2014-es államfőválasztáson éppen Johannisszal szemben alulmaradt Victor Ponta volt román kormányfő. Mások azt emelik ki, hogy külpolitikai sikerével a román államfőnek – akit nem hivatalos források szerint két héten belül fogad a német kancellár és az új francia elnök is – számos európai vezetőt, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnököt sikerült „leköröznie”. Amint az várható volt, Trump követendő példaként állította be a NATO többi tagállama számára a védelmi kiadásait a GDP két százalékára emelő Romániát, mindazonáltal Bukarestnek valószínűleg ennél is többe kerül Amerika pártfogása. Bár még nem született végső döntés, Bukarest várhatóan az Egyesült Államoktól készül vásárolni – mintegy hatmilliárd dollárért – hét hosszabb és 21 rövidebb hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert, ugyanakkor légi flottáját is F-16-osokra cseréli. Johannis – aki bevallottan azt szeretné, ha hazája hídszerepet töltene be Amerika és az Európai Unió között – vitathatatlan fegyverténye az is, hogy a Trump-adminisztráció határozott támogatásáról biztosította a romániai korrupcióellenes küzdelem folytatását, a jogállamiság elmélyítését, ami kiváló hátszél az államfő számára a bukaresti balliberális hatalommal folytatott politikai vitákban. De sokan dicsérik az erdélyi szász Johannist kiváló – vélhetően angoltanárnő felesége által is cizellált – angol nyelvtudásáért is, amely alaposan eltér az elődjei által használt konyhanyelvtől.

Polgári ellenállásba ütközik Bukarestben a török állam finanszírozásával megépítendő, Európa legnagyobb mecsetének eltervezett muszlim kulturális központ megvalósítása. Civilek bíróságon támadták meg a Ponta-kormány 2015-ben született határozatát, amellyel a román állam 11 ezer négyzetméteres területet bocsátott ingyen az 1500 férőhelyesre szabott, többfunkciós előadó- és konferenciatermet, könyvtárat, lakásokat is magában foglaló létesítmény számára. A keresethez eddig nyolcezren csatlakoztak, követelve a határozat érvénytelenítését, a felperesek szerint ugyanis a mecset felépülése jelentősen növelné a terrorizmus veszélyét az országban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.