Kadhafi fia korábban a tömegbe lövetett, most megmentőként térne vissza

Szétlövetett egy temetési menetet a felkelés idején, sőt még egy mecset látogatói közé is tüzeltetett.

Majláth Ronald
2017. 06. 24. 11:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kulcsfontosságú szerepet fog játszani a nemzeti megbékélésben – e szavakkal harangozta be Szaif al-Iszlám Kadhafi visszatérését a múlt héten Haled al-Zaidi, a férfi ügyvédje, miután ügyfelét a líbiai Tobrukban székelő parlament amnesztiarendelete nyomán több mint ötévi fogva tartás után szabadon engedték. A bejelentésre okkal kapták fel sokan a fejüket: a 2011-ben kitört polgárháború óta gyakorlatilag káoszba süllyedt az ország, így napjainkban a tobruki mellett még két rivális kormány is létezik Tripoliban, a nemzetközi közösség által támogatott nemzeti egységkormány és az önjelölt „nemzeti megmentés kormánya” mind magának követeli az ország kizárólagos ellenőrzésének jogát. Ráadásul idővel a dzsihadisták is megerősödtek, így sokan már boldog békeidőként emlékeznek vissza a Kadhafi-korszak mindennapjaira.

Szaif al-Iszlám 1972-ben látta meg a napvilágot, nevét „az iszlám kardjaként” lehetne magyarra fordítani. Építészmérnöki tanulmányai után Európába költözött, ahol előbb Bécsben, majd Londonban tanult közgazdaságtant és politológiát. A diplomáciai készsége kivételes, ezzel még európai tanulmányai során vértezte fel magát. Habár egyedüli hivatalos tisztsége annyi volt, hogy ő irányította a Kadhafi-alapítványt, hamarosan fontos közvetítő lett nemzetközi ügyekben. Neki volt köszönhető, hogy apja lemondott atomfegyverprogramjáról, az Amnesty Internationallel együttműködve pedig sikerült változtatni a líbiai börtönökben uralkodó katasztrofális állapotokon, de Szaif érte el azt is, hogy politikai foglyok tucatjait bocsássák szabadon. Majd még nagyobb falat következett: az általa vezetett alapítványon keresztül több mint ötszáz olyan áldozat után fizették ki a kártérítést, akik az ország ügynökei által 1988-ban és 1989-ben elkövetett merényletekben vesztették életüket. A férfi lassan a líbiai nyitás egyik kulcsfigurájává vált, akire már a Nyugat is tárgyalóképes, kompromisszumokra kész politikusként tekintett. Odahaza is nőtt a nimbusza, miután lefektette a Líbia jövője nevű programot: ebben hetvenmilliárd dollárt különítettek el az elhanyagolt infrastruktúra fejlesztésére, továbbá ösztönöznék a lakosságot egy olyan civil társadalom felépítésére, amelyben az igazságszolgáltatás és a média független.

Szaif nimbusza ekkor még ragyogott. 2009-ben őt nevezték ki Líbia népi vezetőjévé – ez ekkor az ország második legfontosabb posztja volt –, amivel egy sokéves csatározás végére került pont, ugyanis a férfi hosszú éveken át versengett öccsével, Mutasszimmal apjuk örökségéért. Most már mindenki megnyugodhatott, még az öreg Kadhafi is azt ígérte, hogy Szaif megtisztítja Líbiát a széles körű korrupciótól.

Azonban 2011-ben fordult a kocka. Miután kormányellenes tüntetések törtek ki a kelet-líbiai Bengáziban, Szaif teljesen megváltozott: uszítóvá vált, a későbbi vádak szerint szétlövetett egy temetési menetet a felkelés idején, sőt még egy mecset látogatói közé is tüzeltetett.

Miután apját és testvérét, Mutasszimot a felkelők meggyilkolták, rövid időre sikerült eltűnnie, azonban 2011 novemberében az új líbiai vezetés katonái több testőrével együtt elfogták, majd elhurcolták Zintánba, ahol különösen értékes rabnak ígérkezett – annál is inkább, mert a Kadhafi család 40-60 milliárd dolláros magánvagyont halmozott fel, a külföldön elhelyezett pénzhez pedig egyedül Szaif ismerhette a kódokat. Ám ez a tudás sem mentette meg Szaifot: 2015-ben egy tripoli bíróság háborús bűnök vádjával halálra ítélte. Az ítéletet mégsem hajtották végre, mert Szaif egy olyan lázadócsoport ellenőrzése alatt lévő városban raboskodott, amely nem ismerte el a Tripoliban székelő kormányt.

Visszatérhet-e Szaif a mostani szabadulása után a líbiai politikába? Aki figyelemmel kíséri Líbia történelmét, jól tudja, hogy itt aztán semmi sem lehetetlen. 2011 óta a Kadhafi-rezsim számos vezetője visszatért, még kisebb-nagyobb tisztségeket is kaptak az egymással párhuzamosan működő kormányokban. Sokan azonban nem felejtenek: nekik a Kadhafi név a zsarnokságot jelenti és egy véres polgárháborút, melyben több tízezren haltak meg. Ilyen múlttal, ilyen örökséggel még egy diplomáciai készségekben gazdag Kadhafi fiúnak is emberpróbáló feladat lesz a nemzetegyesítés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.