Kecskebőr miatt késhet a brit kormányalakítás

Egy régi hagyományt ürügyként használhat Theresa May miniszterelnök, hogy időt nyerjen pártjának.

Földi Bence
2017. 06. 13. 17:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt csütörtöki brit előre hozott választáson egyik parlamenti párt sem szerzett abszolút többséget az alsóházban, a legtöbb mandátumot szerző Konzervatív Párt kezdhette meg a kormányalakítási tárgyalásokat. A Theresa May miniszterelnök vezette toryk a konzervatív északír Demokratikus Unionista Párttal (DUP) kezdtek egyezkedni, ám nemcsak amiatt húzódik el a kormányalakítás, hogy a DUP-nek különleges igényei – mint például az, hogy posztot adnának Nigel Farage-nak, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) volt elnökének – vannak. Egyébként a felek nem koalíciót kötnek, hanem alkalmanként segíti majd a DUP szavazataival a torykat az úgynevezett bizalom és támogatás megállapodás keretében.

A csúszás hivatalos indoklása mögött azonban az áll, hogy a hagyománytisztelő britek nem kívánnak megszabadulni egy régi szokástól. Attól, hogy a fontos törvényszövegeket egy kecskebőrnek nevezett felületre írják. A kormányalakításhoz szükséges királynői beszéd is e felületre íródik majd (a beszédet nem a királynő írja, hanem a kormányzó párt[ok], tartalma pedig addig nem végleges, amíg nincs egyezség a felek között), ám több napig szárad rajta a tinta. Így a június 19-re tervezett kormányalakítást későbbre halasztják – közölték hétfőn kormányzati források a Daily Telegraphfal. Más kérdés, hogy a szkeptikusok szerint a kecskebőrös mizéria csak időhúzás a toryk részéről azért, hogy biztosan jó megállapodást tudjanak kötni a DUP-vel. A második helyen végzett, ugrásra kész Munkáspárt persze a csúszást kihasználta arra, hogy elmondhassa: a leendő kormányzatot káosz uralja, hiszen megalakulni sem képes időben.

A kecskebőrnek nevezett felület olyan archiválásra szánt pergamen, amely ötszáz évig is könnyen megőrizhető. A kecske- vagy borjúbőrt mészmosásban áztatják, amelynek hatására kitágulnak a szőrtüszők, így könnyebb lekaparni a szőrt és zsírt a felületről egy „scudder” nevű, ívelt késsel. A kapott felületet fakeretre feszítik, majd egyenletes vastagságúvá kaparják, végül kiszárítják – ennek időtartama függ a bőr minőségétől, nedvességétől és a szárításhoz használt helyszín hőmérsékletétől.

A parlamenti archívum legrégebbi darabja egyébként 1497-ből való, azaz húsz évvel idősebb, mint a kecskebőr pergamen tervezett élettartama, de a Magna Charta is ilyen felületre íródott, az már több mint 800 éves – írta tavaly a brit közszolgálati BBC. A hagyományt egyébként el akarták törölni már egyszer a britek – akkor jobb minőségű archiválópapírra váltottak volna –, ám végül visszatáncolt a parlament, maradtak a pergamenek. A parlamenti levéltárban, a Westminster nyugati végén álló Victoria-toronyban nyolc kilométernyi pergament őriznek.

Sharon McMeekin, a Digitális Megőrzés Koalíciója nevű, digitális archiválásra szakosodott szervezet tagja szerint ugyanakkor jobb lenne, ha e megőrzési formára váltanának, mert az jobban tükrözi, milyen korban született az adott irat. Mint mondta, amikor a pergamenekre írtak, akkor az volt a legmodernebb és legtartósabb archiválási módszer, ám ma már idejétmúltnak számít. – Más kérdés, hogy sokan kételkednek abban, hogy a digitálisan archivált anyagok valóban elérhetők lesznek-e a jövőben – ezt már Jenny Mitcham digitális archiváló mondta a BBC-nek.

A halasztásnak van egy másik fontos aspektusa is. A kormányalakításhoz szükséges beszédet II. Erzsébet királynő mondja majd el, neki pont megfelelt volna a június 19-i időpont, hiszen másnap kezdődik a Royal Ascot lóverseny. Utóbbi esemény olyannyira fontos a királynő számára, hogy állítólag minden év eseménynaptárának megtervezésekor ez az első, amit bevésnek a királynő határidőnaplójába – írja a Royal Central. Az uralkodó minden évben meg is jelenik a lóversenyen, amely idén június 20-a és 24-e között lesz. Ebből kifolyólag vagy a lóversenyt halasztják, vagy a kormányalakítás lesz 24-e után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.