Kezdődik a burkinitiltási szezon a francia Riviérán

Burkini vagy bikini, megint ez a kérdés a napsütötte délen.

Kuthi Áron
2017. 06. 27. 16:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre-másra tiltották ki tavaly nyáron strandjaikról az Azúr-parti városok a burkinit, a sajtó tele volt azzal, hogy ki mikor és hogyan szegte meg a szabályozást. Az önkormányzatok rendszerint arra hivatkoztak, hogy a burkini – a muszlim nők strandolásra kitalált viselete –a terrortámadások árnyékában megzavarhatja a közrendet. Ilyen rendeletet hozott Nizza, Villeneuve-Loubet, Fréjus és még harminc franciaországi település. A burkinivita addig fajult, hogy egy Marseille melletti akvaparknak le kellett mondania egy csak muszlimoknak szervezett burkininapot. A rendeletek némelyike fellebbviteli igazságszolgáltató fórumokra is eljutott, egyes rendelkezéseket eltöröltek, de volt önkormányzat, amely szembeszállt a felsőbb ítélettel.

Az idén ugyanazzal a problémával szembesülnek az önkormányzatok: minél több fizetővendéget szeretnének a parton látni, viszont nem szeretnék, hogy a korántsem mindenki által megszokott ruhaviselet látványa esetleg elijessze az embereket. A helyi hatóságok tanultak a tavalyi felháborodásból, Marseille most egy olyan szabályozást fogadott el, amely nem nevesíti a burkinit, viszont körülírja, hogy kizárólag mit szabad fürdéshez hordani. Eszerint a fürdéshez használt ruhadarabnak nem szabad a vízben való szabad mozgást akadályoznia, és a vízből való esetleges mentést nehezítenie. 

Felmerül, hogy a test jó részét fedő vízisíruhák nem épp ilyen ruhák-e, de erre is megvan a válasza egy, a város strandjaiért felelős képviselőnek. Didier Réault úgy érvel, hogy a vízisí-felszerelést eleve nem fürdésre találták ki. 

A burkinivita tetőfokának idején íródott tavalyi áttekintésünket a témában itt olvashatják. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.