London után Frankfurt lehet az új bankfőváros

Az Angela Merkel által nyújtott stabilitás mindennél többet ér a brexit után költözködő pénzintézeteknek.

Techet Péter
2017. 06. 29. 18:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly nyáron, a brexitszavazás után egy nagy sárga teherautó járta London utcáit, rajta a felirat: „Londoni startuposok! Berlin vár titeket!” A német liberális Szabaddemokrata Párt (FDP) az akcióval Németországba akarta csábítani mindazokat, akik Londonban az uniós kilépéstől tartanak. A felhívást egyelőre leginkább nem a startup vállalkozások, hanem a londoni pénzügyi szféra, különösen a bankok hallották meg. Nekik pedig nem Berlin, hanem Frankfurt a céljuk.

A Majna-parti város ma is az európai kontinens egyik legfontosabb pénzügyi centruma, itt található az Európai Központi Bank is. A város Németország szívében fekszik, nemzetközi repülőtere a földrész legnagyobbjai között van. Frankfurtnak tehát valóban nagyon jó esélye van London helyét átvenni a nemzetközi bankpiacon. Ottani nagyobb ingatlanközvetítő irodáktól azt az információt kaptuk, hogy több mint húsz londoni bank tervezi a költözést, és keres több ezer négyzetméteres irodahelyiségeket egy ideje. Az erről folyó tárgyalásokról azonban egyetlen fél sem szeret névvel beszélni.

Az első fecske, amely kiállt a német sajtó elé, a Goldman Sachs volt. A pénzintézet a brexittárgyalások megkezdésének napján jelentette be, hogy hatezer londoni bankárjának jelentős részét Frankfurtba költözteti. A német városban a banknak egyelőre kétszáz alkalmazottja van, ezt a számot még idén meg akarnák négyszerezni. A hírre rögtön más pénzintézetek is közlékenyebbek lettek. A Morgan Stanley június végén jelentette be, hogy idén négyszáz dolgozóját irányítja át a brit fővárosból Frankfurtba. A japán Nomura pedig a hét közepén közölte, hogy ezentúl Frankfurt lesz európai regionális központja.

A külföldi bankokat tömörítő németországi érdekszervezet vezetője, Stefan Winter a neokonzervatív Die Weltnek nyilatkozva úgy számol, hogy a 2019-es brit kilépésig akár öt-hatezer munkahelyet is áttelepíthetnek a londoni bankok Frankfurtba. A Handelsblatt gazdasági napilap viszont azt sem zárja ki, hogy a városba költöző bankárok száma a húszezret is eléri az elkövetkező években. Háromszorosára-négyszeresére növelnék frankfurti „személyzetüket” azok a pénzintézetek is, amelyek esetleg Londonban tartják a székhelyüket.

Richard Gnodde, a Goldman Sachs európai igazgatója szerint a Frankfurt melletti legfontosabb érv így hangzik: Angela Merkel. A bankár úgy véli, a német kancellár hosszú távon tudja biztosítani azt a stabilitást, amire a londoni bankok vágynak.

Frankfurt mellett még Párizs és Dublin is számít a költöző londoni bankárokra, Dublin, mint egy angol nyelvű ország fővárosa, főleg adókedvezményekkel csábítaná magához őket. A brit Barclays egy része valóban át is fog költözni a zöld szigetre. Párizs is fontos versenyző: Londontól eleve nincs messze, és a brit fővároshoz hasonló kozmopolita légkört tud biztosítani, bár a francia jogi és bürokratikus környezet sokakat elriaszt. A hírek szerint a HSBC bank mégis már most úgy döntött, hogy dolgozóinak ötödét Londonból a francia fővárosba teszi át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.