Már az unióban is szabadon mobilozhatunk

A szolgáltató figyelheti, hol használjuk a telefonunkat huzamosabb ideig.

Földi Bence
2017. 06. 15. 8:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évtizednyi tárgyalás és halogatás után a mai naptól végre ingyenes a roaming – magyarul barangolás, de ez a kifejezés nem honosodott meg – az Európai Unió, Izland, Liechtenstein és Norvégia területén, tehát például a szerb és ukrán határnál élőknek vagy a Svájcba utazóknak továbbra is figyelniük kell. Ez a híváskezdeményezést (olyan áron, mint idehaza a hálózaton kívüli hívások) és -fogadást (mindig díjmentes lesz), az sms-eket és a mobilinternetet foglalja magában.

Sok magyar felhasználó érintett. A tizennégy év felettiek mintegy harmada, 2,4 millió ember járt külföldön az elmúlt három év adatai szerint – közölte lapunkkal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A felhasználók harmada egyáltalán nem használta a telefonját, másik harmaduk pedig kiegészítő típusú roamingcsomagot vásárolt az utazáskor. Most minderre nem lesz szükség. A Magyar Telekom szerint is nőtt a roaming hang- és adatforgalom, tavaly nyári adatok szerint náluk hatszorosára, ennek a növekedésnek pedig a roamingdíj eltörlése újabb lendületet adhat, közölte a cég.

Az új szabályozás akár kiskapuk megnyitására is esélyt adhatna. A mobilinternet Magyarországon a közvélekedés szerint drága, a világon a harmadik legdrágább. Ezért elgondolkodtunk azon, mi lenne, ha külföldön, jobb árfeltételek mellett kötnénk mobilnetszerződést, de hazánkban használnánk. Először arról kell beszélnünk, valóban drága-e a mobilnet Magyarországon. Az NMHH véleménye eltér a szolgáltatókétól és a közvélekedéstől. Az Európai Bizottság tavaly februári jelentése szerint a magyar fizetések hét százalékát is elviheti a mobilnet, ezzel Bulgáriával együtt sereghajtók vagyunk az EU-ban.

A Vodafone nem válaszolt tételesen kérdéseinkre, csak közleményt küldött. A Telenor lapunknak eljuttatott válaszában azt írta, „Magyarországon kiemelten magas adóteher sújtja a mobilszolgáltatókat”, magasak az iparági különadók, az áfa és az úgynevezett spektrumdíj, valamint a hálózatfejlesztés is jelentős beruházásokat igényel. Ők például 2016–17-ben 12 milliárd forintot költöttek fejlesztésre, viszont elsőként kínálnak itthon korlátlan mobilnetet megfizethető áron. A Magyar Telekom sajtóosztálya is úgy fogalmazott lapunknak, hogy az elmúlt években jelentős összegekért fejlesztették hálózatukat, de a cég úgy véli, nemcsak az árat, hanem az ár-érték arányt is érdemes figyelni, ebben pedig Magyarország kiemelkedő.

Az NMHH is erre mutatott rá elküldött válaszában, kiemelve, hogy az Európai Bizottság és más felmérések a teljes okostelefonos csomagok árát vizsgálják, nem külön a mobilinternetét, így a hanghívás- és sms-díjak torzították az eredményt. „Ha csak a mobiladatforgalom árát vizsgáljuk, a hazai szolgáltatók árai kifejezetten alacsonynak számítanak, a teljes okostelefonos csomagárak viszont már valóban drágák nemzetközi összehasonlításban” – írta az NMHH, hozzátéve, hogy ezek az összehasonlítások nem veszik figyelembe az egyes országok közti makrogazdasági és adózási különbségeket. Mindenesetre az árak csökkenése várható, mert egyre nagyobb a verseny a mobilnet terén, ráadásul a közeljövőben a Digi negyedik szolgáltatóként piacra léphet.

A Magyar Telekom szerint bizonytalanságot jelent, hogy az új szabályozás visszaélésekre is lehetőséget ad. Az EU is gondolt az ügyeskedőkre, ezért csak elvi lehetőség akad az előbbiekben vázoltakra, azaz a külföldön kötött mobilnetszerződéssel szerzett adatkeret itthoni használatára. A magyar szolgáltatók csak az időszakos EU-n belüli – plusz izlandi, liechtensteini, norvégiai – utazások esetén kötelesek biztosítani az otthoni árakon a roamingolós mobilnetezést. Megfigyelhetik a fogyasztót, és ha legalább négy hónapos időszak alatt összesített adatokból egyértelműen kiderül, hogy az ügyfél jellemzően nem az adott országban használja a mobilját – telefonálásra, sms-ezésre vagy netezésre –, akkor figyelmeztetik. Ha két héten belül sem felel meg a szerződése úgynevezett méltányos használati feltételeinek, a szolgáltató felárat számíthat fel a roamingszolgáltatások igénybevétele után. A kiszabható felár összege euróban van rögzítve, és megegyezik a június 15-e előtti díjszabással: hívás esetén körülbelül 20, sms esetén 8, adathasználatkor megabájtonként 18 forint a többletdíj.

A külföldi szolgáltató is felléphet az itteni adathasználóval szemben, ha akar, de semmi sem kötelezi erre. A szolgáltatóknak egymás között a szabályozott nagykereskedelmi ár jelenthet védelmet, így észszerűtlen lenne feltételezni, hogy a külföldi szolgáltató olyan szolgáltatást nyújt, amely nem éri meg neki – részletezte lapunknak az NMHH. Azaz nincs nagy esélye, hogy egy külföldi szolgáltatóval olcsó mobilinternetről szóló szerződést kötünk, de a cég nem számol fel nekünk pluszdíjat az adathasználatunk földrajzi helyének elemzése után, bár elvi lehetőség van erre.

A roamingdíjak eltörlésének nyilván nem örülnek a nagy telekommunikációs cégek, amelyek eddig meglehetősen keményen lobbiztak az ellen – és hatékonyan késleltették –, hogy „levágják az aranytojást tojó tyúkot”. Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-hez eljuttatott elemzésében is kifejtette, a díjbevétel kiesése alapvetően negatív hatást jelent a telekommunikációs szolgáltatóknak, ugyanakkor a társaságok az elmúlt években már felkészülhettek erre a lépésre. „Az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) úgy számol, hogy szektorszinten 1,2 milliárd euróba kerülhet a díjak eltörlése, miközben évente körülbelül 4,7 milliárd euró bevétel származik a roamingdíjakból. Az uniós felügyelet számításai alapján a hang- és sms-alapú díjak kiesését az adatforgalomra felszámított eseti díj részben kompenzálni fogja – írta az elemző.

Cikkünk megjelenése után a Vodafone Magyarország közleményben jelezte, hogy az EU tagállamok és Izland, Liechtenstein, valamint Norvégia mellett „Svájc, Törökország és Monaco területén is lehetővé tette, valamint továbbra is biztosítja a roamingdíj nélküli telefonálást.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.