Marokkó tudja, hogy Európa sem az eldorádó

Karíma Kabázs marokkói nagykövet kizárja az Észak-Afrikába telepített menekülttáborok ötletét, és nagyobb segítséget várna el az EU-tól.

2017. 06. 21. 13:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Áruljon el nekünk egy titkot! Mit csinált tavaly Budapesten a marokkói király, VI. Mohamed?

– Sajnos nem tudok válaszolni erre a kérdésére, ebben az időben ugyanis még nem voltam Budapesten. Amit hallottam, az alapján annyit tudok mondani, hogy őfelsége magánlátogatáson szabadságra érkezett, és négy napot maradt.

– Gyakori, hogy őfelsége efféle utazásokat tesz?

– Igen, mint a világ bármelyik uralkodócsaládja, ő is gyakran elutazik a feleségével és gyermekeivel. Meglátogattak már számos országot, hiszen mindenütt vannak barátaik.

– Próbálta a magyar kormány hivatalosan felvenni a kapcsolatot őfelségével?

– Erről nincs tudomásom.

– Azért is faggatom erről, mert a látogatás a migrációs válság közepén történt, és Marokkóban is vannak migránsok szép számmal. Ők nem tekintenek az Európai Unió felé?

– Marokkóban volt egyfajta evolúciója a migrációs helyzetnek. Először úgy kezdtük, mint a migráció forrása, aztán átalakultunk tranzitországgá, és mostanra célponttá váltunk. A mi migrációs politikánk ugyanakkor az emberi jogok tiszteletén alapul. Célunk a törvényesen érkező – elsősorban szubszaharai – migránsok integrációja a marokkói társadalomba, amit tartózkodási engedéllyel, egészségügyi ellátással, oktatással igyekszünk segíteni. Persze vannak olyanok is, akik szeretnének eljutni Európába. Éppen ezért gondoljuk úgy, hogy a migráció erősen kapcsolódik az országok támogatásához. Természetesen vannak politikai okai is annak, hogy az emberek útra kelnek. De ha meg akarjuk állítani az áradatot, akkor először az okokat kell megkeresni, a problémákat a gyökereiknél megoldani. Ezt próbálja tenni Marokkó Afrikában, és erre buzdítjuk az Európai Uniót is.

– Hogyan látják a marokkóiak az érkezőket? Ők nem érzik úgy, hogy elveszik a munkájukat?

– Dehogy, semmi ilyesmi! Tudja, Marokkóban mindig is sokféle nép élt együtt. Hozzászoktunk már, hogy külföldiek jöjjenek az országunkba. Ami azt illeti, számos európai is jön. Sosem jelentett ez problémát.

– Azért mégis kell lennie egy határnak. Mi lesz, ha még többen érkeznek? Egyszer már a törökökhöz hasonlóan önök is fenyegetőztek vele, hogy Európára eresztik a migránsokat. Komolyan is gondolják?

– Nem, ez csak egy félreértés. Marokkó csupán azt jelezte, hogy az ország hatalmas erőfeszítéseket tesz a már említett migrációs politikájával vagy a határok védelmével. Azonban sajnos támogatást semmit nem kapunk. Jut némi pénz az uniótól, de közel sem elég. Nem fenyegetőztünk, de elvárnánk partereinktől, hogy többre értékeljék, amit teszünk.

– És mégis mit szeretnének? Pénzt?

– Igen! Természetesen örülnénk a nagyobb anyagi támogatásnak. A helyzetet nemcsak európai, de marokkói nézőpontból is látni kell. És a migráció hatalmas ráfordítást jelent a marokkóiaknak.

– Vannak olyan ötletek, többek között a magyar kormány is ezt támogatja, melyek az Európai Unión kívül építenének táborokat a migránsoknak. Mit mondana erre Marokkó?

– Nemet! Az ötlet valójában nem új, és mi mindig is ellene voltunk. Azzal ugyanis nem lehet megoldani a problémát, ha az embereket táborokba dugják. És ott mégis mit kezdenek velük? Hiszen a számuk egyre csak nő! Mégis hány táborra lenne szükség? Ahogy már említettem, a problémákat a gyökerüknél kell megoldani. Európának azt kellene támogatnia, hogy az emberek saját hazájukban maradjanak.

– És mi a helyzet a marokkóiakkal? Őket nem vonzza az „új élet”?

– Egy időben valóban sokan mentek Európába, elsősorban gazdasági okokból, a jobb élet reményében. Úgy látták Európát, mint az eldorádót. De mára ez is megváltozott. A legtöbben tanulni mennek, üzletelni, vagy a már kint élő családjukat látogatják meg, és egyre kevesebb a kivándorló. Különösen a gazdasági válság óta, látva a társadalmi problémákat, például a beilleszkedési nehézségeket. Marokkó az élet minden területén véghez vitt reformjaival arra törekszik, hogy az embereknek ne érje meg otthagyni a hazájukat Európáért.

– Mennyire ismerik a marokkóiak a kulturális különbségeket? Mit tesznek azért, hogy megértessék, itt sem a Kánaán várja őket?

– Tudja, rengeteg ember, aki Európába jött, magától döntött úgy, hogy inkább hazatér. Saját szemükkel látták, hogy jobb életük volt Marokkóban, mint Európában. Sok mindent el lehet mondani a muszlimokról, és sok előítélet él velük kapcsolatban, de az biztos, hogy a muszlimok között még él a szolidaritás. Nálunk például nem fordulhat elő, hogy valaki éhen haljon. Ehhez képest Európa sokkal zárkózottabb. Egyébként nem hiszem, hogy a mi feladatunk lenne a kulturális különbségek bemutatása. Sokkal inkább a befogadó ország dolga, hogy megmutassa, mit vár el a beilleszkedéshez. Mi azért dolgozunk, hogy a kivándorlók ne veszítsék el kötődésüket. Ezért például arabtanárokat, mérsékelt iszlámot tanító imámokat küldünk azokba az országokba, ahol a legnagyobb marokkói közösségek élnek.

– Az úgynevezett arab tavaszt Marokkó könnyen „megúszta”. Ez minek köszönhető?

– Az arab tavasz Marokkót valóban elkerülte. Elsősorban azért, mert VI. Mohamed meghallgatta az emberek kérését, 2011-ben például az alkotmány átalakításával több hatalmat adott a parlamentnek, megerősítette az emberi jogokat, így a nemek egyenlőségét, és reformokkal igyekezett új lendületet adni a gazdaságnak. Az is fontos, hogy nálunk szabad, átlátható, demokratikus választásokat tartanak, több párttal.

– Azóta is nyugalom van az országban, nincsenek terrortámadások. Hogyan küzdenek a szélsőségesek ellen?

– Igaza van, Marokkó valóban biztonságos ország, de nekünk is vannak rossz tapasztalataink, mint például a 2003-as casablancai merénylet. A szélsőségesek elleni harc egyik dimenziója biztonsági, ennek kapcsán erősítettük meg biztonsági erőinket. A másik dimenzió pedig a forrás, azaz a radikalizáció elleni küzdelem. Ezt felismerve kidolgoztunk egy rendszert, melyben imámjainknak a mérsékelt iszlámot oktatják. De fontos a küzdelem a munkanélküliség, a szegénység, a létbizonytalanság, a tanulatlanság ellen, ez mind táptalaja a terrorizmusnak. Lényeges a börtönök ellenőrzése is.

– Ön szerint van kapcsolat a migráció és terrorizmus között?

– Nem hiszem, hogy a terrorizmus forrása a migráció lenne. A terrorszervezetek, mint az al-Kaida vagy a Daes (az Iszlám Állam) szeretnék ezt elhitetni velünk, hogy Európa a migránsok ellen forduljon, és feszültséget keltsenek. Ezért, ha hiszünk nekik, az ő kezükre játszunk, nekik adunk igazat. Pedig az igazság az, hogy a merénylőiket azért keresik a migránsok között, mert azoknak vannak problémáik a beilleszkedéssel, az értékekkel. Közöttük könnyebben fertőz az ideológiájuk.

– Nekem ez kapcsolatnak hangzik

– Nem az, hiszen voltak terroristák, akik nem is migránsok voltak, hanem belgák, franciák, britek

– Akkor először is tisztázzuk, kit nevezünk migránsnak! A manchesteri robbantó például Nagy-Britanniában született, de líbiai származású volt. Ő akkor mi?

– Mindkettő! De a valódi kérdés nem ez. Gondolt már arra, hogy a terrorszervezetek miért nem idős emberek beszervezésével próbálkoznak? Mert a fiatalokat könnyű manipulálni. Nekik nincs munkájuk, kapcsolataik, gyökerüket vesztettek, zárkózottak. És ez az igazi probléma!

– Közben „elfeledett konfliktusként” Nyugat-Szahara is mindig háborúval fenyeget. Van esély a végső rendezésre?

– A marokkói diplomáciának mindig a legfontosabb célja a konfliktus rendezése. Nagyon optimisták vagyunk az ENSZ legutóbbi határozatával kapcsolatban, és a marokkói javaslat a Szahara autonómiájáról nagyban beindította a folyamatot. Az autonómiatervet komolynak és hitelt érdemlőnek nevezte a nemzetközi közösség és az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Fontos lenne ugyanakkor, hogy a környező országok, amelyek részesei a konfliktusnak, maguk is a megoldáson dolgozzanak. Segít a rendezésben, hogy egyre több ország dönt úgy, nem ismeri el a Polisariót a szaharaiak hivatalos képviselőjeként, nemrégiben az Európai Bíróság is így döntött. Mára végre azt is világossá tettük, hogy nem lehet népszavazást tartani a Szaharában, amit az ENSZ is megerősített.

– Tehát háború már nem jöhet szóba?

– Nem hinném, hogy a Polisario képes lenne háborút viselni Marokkó ellen. Főleg most, hogy a pozíciójuk így meggyengült, miután Marokkó visszatért az Afrikai Unióba.

– Jó, hogy említette! Marokkó tagja az Afrikai Uniónak, az Arab Ligának, de közben „nyugatos” országnak is tartják. Melyik irány a legfontosabb?

– Nincs fontossági sorrend. Marokkónak számos arca van: eredete afrikai, ugyanakkor arab, a jövője viszont Európa.

– És Európáé Marokkó? Működik a déli nyitás?

– Marokkó és Magyarország kapcsolata nagyon jó, és reményeink szerint az októberi, Rabatban rendezendő közös üzleti fórumon sikerül lökést adni a gazdasági együttműködésnek is, amely most nem éri el a 200 millió dollárt. Marokkó lehet a pillére Magyarország Afrika-stratégiájának, és hasonló módon számítunk rá, hogy Magyarország pedig kaput nyithat számunkra Közép-Európára és a Balkánra. Szintén októbertől közvetlen repülőjáratok is indulnak a két ország között, ami a turizmust is fellendítheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.