Meghalt egy fiatal fiú a venezuelai tüntetéseken

A hatóságok közölték, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben.

MN
2017. 06. 08. 7:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tüntetők ez alkalommal a népszerűtlen Nicolás Maduro államfő alkotmánymódosítási tervei ellen vonultak az utcákra. A venezuelai nemzeti gárda és a rendőrség több száz tagja könnygázzal próbálta feloszlatni őket – írja az MTI.

A közösségi médiában megjelent videofelvételeken látható, amint a mentők igyekeznek újraéleszteni a mellkasi sérüléséből vérző, élettelen fiatalt. A hatóságok később közölték: vizsgálatot indítanak a Neomar Landerként megnevezett fiú halála miatt. Hozzátették, hogy az áldozat kezében egy házi készítésű tűzijátékmozsár robbant fel, miközben fiatalok százai kerültek összetűzésbe a nemzeti gárda egységeivel. Az ellenzék szerint azonban Landert egy könnygázgránáttal találhatták el, amelyet egyenesen feléje lőttek ki.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint a fiatal nagybátyja, Mauro Arellano közölte: folytatni fogja a küzdelmet.

Az április eleje óta szinte naponta tartott kormányellenes megmozdulásokon Venezuela-szerte már legalább 70-en vesztették életüket.

A legfrissebb haláleset híre mellett olyan ellenzéki jelentések láttak napvilágot, miszerint a biztonsági erők tagjai kirabolják a tüntetéseken részt vevő aktivistákat. Ugyanakkor az ország védelmi minisztere felszólította a nemzeti gárda tagjait, hogy tartózkodjanak a túlzó erőszaktól.

„A kormány bezárt minden demokratikus kaput. Mi egyebet tehetünk? Az utcára vonulni maradt az egyetlen lehetőségünk” – hangoztatta Henrique Capriles ellenzéki vezető.

„Ez bűnös terrorizmus, el kell utasítani” – jelentette ki a venezuelai államfő az állami televízióban mondott beszédében, Adolf Hitler, Benito Mussolini és Augusto Pinochet egykori diktátorokhoz hasonlítva ellenfeleit.

Maduro alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásával és az alkotmány reformjával akarja megoldani a belpolitikai válságot. Az ellenzék viszont új választásokat követelve azzal vádolja Madurót, hogy diktatúrát akar teremteni a világ legnagyobb olajkészletével rendelkező, de súlyos politikai és gazdasági gondokkal küszködő országban.

Mint megírtuk, Venezuelában az olajár drasztikus zuhanása mindent magával sodort, csak a politikai rendszert és a szocialista vezetőt, Nicolás Madurót nem. A harmincmilliós dél-amerikai országban állandósult a gyógyszer- és az élelmiszerhiány, de a segélyszállítmányok nem érhetik el a nélkülözőket, mert a hivatalos propaganda szerint nincsenek problémák, csak a hazug média és a CIA megtévesztő tevékenysége okozza a zavart.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.