Megszámolták a hajléktalanokat Csehországban

Ők legalább tudják, hogy hány ember él fedél nélkül, hazánkban hivatalos statisztika sincs.

MTI
2017. 06. 11. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 68,5 ezer hajléktalan van a 10,5 milliós lélekszámú Csehországban, további majdnem 120 ezer gyermek és felnőtt pedig bizonytalan státusú, nem kielégítő állapotú lakásokban él, és a kilakoltatás veszélye fenyegeti – ez derül ki abból, a csehországi hajléktalansággal foglalkozó szakértői jelentésből, amely várhatóan szerdán kerül a kormány asztalára. A cseh kormány még 2013-ban fogadott el egy hosszú távú koncepciót és intézkedéscsomagot a hajléktalanság megelőzésére. A hajléktalanok mintegy 24 százalékát nők, 12 százalékát 18 éven aluli gyermekek, több mint 10 százalékát pedig 65 éven felüliek teszik ki. Az országos felmérést a városokban és a falvakban a helyi hatóságok készítették. Az összesített anyagból az derült ki, hogy a hajléktalanság legfőbb, leggyakoribb oka az emberek eladósodása, az alkoholizmus, valamint a munkanélküliség.

A 2020-ig tervezett intézkedéscsomag nagyjából egyharmadát sikerült eddig megvalósítani, de az intézkedések többségénél olykor néhány éves késésre kell számítani a megvalósítás terén – állapítja meg a szakértői háttéranyag. A 2013-ban elfogadott terv egyébként az első olyan dokumentum, amely kormányzati szinten próbálja meg kezelni, megelőzni a hajléktalanságot.

Magyarországon nem hirdettek meg hasonló kezdeményezést, miután hivatalos statisztika sincs a hajléktalanok pontos számáról. A legfrissebb, tavalyi adatok szerint mintegy 50 ezer ember élhet „effektív hajléktalanként” hazánkban. Ezt is csak a Menhely Alapítvány felméréséből tudhatjuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.