Merkel a német képviselők lelkiismeretére bízta a melegházasság kérdését

Felmentette a frakciófegyelem alól a kormánypárti képviselőket.

MTI
2017. 06. 27. 17:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CDU/CSU koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) a közelmúltban kezdeményezte, hogy a Bundestag a héten szavazzon a melegházasság bevezetéséről. Ezzel kívánták szaván fogni a kancellárt, aki hétfőn arról beszélt, hogy már nem utasítja el a házasság intézményének megnyitását az azonos nemű párok előtt.

A kedden tartó frakcióülésen a frakciófegyelem feloldását a pártszövetség mindkét tagja, vagyis a CDU – Angela Merkel pártja – és a bajor testvérpárt, a Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezette CSU vezetősége egyaránt támogatja. Arra kérik a képviselőket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a szavazáson, és aki elutasítja a melegházasságot, tartsa tiszteletben azok véleményét, akik egyetértenek az azonos nemű párok teljes egyenjogúsításával.

Több javaslat közül választhatnak a képviselők, melynek lényege azonos: valamennyi a polgári törvénykönyv házasságról szóló paragrafusának kiegészítését irányozza elő azzal, hogy azonos nemű párok is házasságra léphetnek. A kormánykoalíció tagjai közötti vita miatt azonban eddig elakadtak a tárgyalások a jogi bizottságban.

Mivel ellenzéki beadványok is születtek, szinte verseny alakult ki azért, hogy melyik javaslatot bocsássák szavazásra, illetve melyik szerezhet többséget. A tét, hogy ki nyújtja be azt a történelmi javaslatot, ami legalizálja a melegházasságot. A frakciófegyelem feloldása az SPD tervezetének kedvez. A szavazást csütörtökön vagy pénteken, a végéhez közeledő törvényhozási ciklus utolsó előtti vagy utolsó rendes parlamenti ülésnapján tartják. Szinte biztosra vehető, hogy a Bundestag megszavazza a melegházasság bevezetését.

„Azt szeretném, hogy a választási kampány ellenére tiszteletteljes módon folytassuk ezt a vitát, és nagy megértéssel forduljunk azok felé, akiknek nehezükre esik egy ilyen döntés” – mondta Merkel, aláhúzva, hogy sok mindent mérlegelni kell. Tudomásul kell venni, hogy az azonos nemű párok ugyanazokat az értékeket vallják, mint a házasok, a gyermekeknek pedig jobb lehet, ha egy azonos nemű párnál nevelkednek, amennyiben házas szüleik bántalmazó kapcsolatban élnek.

A kancellár állásfoglalása az SPD szerint azt jelenti, hogy nem kell a következő ciklusig várni, mert megnyílt az út a melegházasság előtt. „A labda a tizenegyes ponton van, és nincs a kapuban védő. Ezt be kell rúgni” – mondta Thomas Oppermann.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.