Merkel „nem állt a vonat elé”, nem akadályozta meg a melegházasságot

A kancellár régi túlélési eszköztárához nyúlt. Nem vitázott, s elérte, hogy a kampányban lekerüljön a napirendről a megosztó kérdés.

Techet Péter
2017. 06. 30. 14:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek reggel a német parlament, a Bundestag többsége elfogadta a melegházasság törvénybe iktatását. Ugyan 2002-ben a német alkotmánybíróság még alkotmányellenesnek tartotta az azonos neműek frigyét, most egyetlen párt sem jelezte, hogy megtámadná a döntést. A német alaptörvény egyébként csak annyit mond ki, hogy védi „a házasság és a család intézményét”, de nem határozza meg annak konkrét tartalmát.

A melegházasság elsősorban politikai témává nőtte ki magát, Merkel pedig szerette volna, ha kikerül a kampány repertoárjából. „Angela Merkel nem szeret olyan vonat elé állni, amelyet nem lehet megállítani” – jellemezte a kancellárt a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung. Noha a keresztény uniópártok (CDU/CSU) szavazói között még többségben vannak azok, akik szerint a házassághoz egy férfira és egy nőre van szükség, a német társadalom már nagy arányban mondana igent a melegházasságra. Merkel pedig együtt hajlott ezzel a társadalmi akarattal.

A kancellár politikai sikerének éppen az a titka, hogy nem áll bele a megosztó témákba, hanem inkább kikerüli őket. Miután a szociáldemokraták (SPD) bedobták a melegházasság témáját, Merkel hétfőn rábólintott arra, hogy a CDU/CSU képviselői ne a frakciófegyelem, hanem a lelkiismeretük szerint szavazhassanak a kérdésről. Ezzel gyakorlatilag megnyitotta az utat a melegházasság előtt. Noha a CDU/CSU frakciójának csak az egyharmada támogatta a melegházasságot, Merkel nem tette koalíciós vitatémává az ügyet. A Bundestagban pedig jelenleg baloldali többség van, azaz a szociáldemokraták, a szélsőbaloldali Die Linke és a Zöldek képviselői eseti többséget tudtak összehozni a CDU/CSU nélkül is.

Merkel taktikája bejött: a melegházasság lekerült a napirendről, nem lett komoly „kultúrharc” belőle. Közben még a CDU/CSU törzsbázisának is tudott üzenni: a kancellár maga a melegházasság ellen szavazott. Beszédében viszont már azt hangsúlyozta, hogy a melegházasság bevezetésével helyreállt „a társadalmi béke”.

Merkelnek mindennél fontosabb volt, hogy a választási kampányban ne kelljen megosztó kérdésekben állást foglalnia. Alexander Vogt, a CDU/CSU mellett működő Leszbikus és Meleg Unió (LSU) elnöke lapunknak is elismerte, hogy árthatott volna Merkelnek, ha a melegházasság kampánytéma marad. Az SPD-nek ezzel ugyanis lett volna legalább egy olyan ügye, amelyben egyértelműen ő képviseli a társadalmi többség véleményét, és be tudta volna szorítani a CDU-t egy kisebbségi álláspontba.

A CDU/CSU vezetősége a „társadalmi változással” indokolja, miért nem állt ellen a melegházasságnak erősebben. A párt több prominens képviselője, így a mélyen vallásos, evangélikus Volker Kauder frakcióvezető is kifejezte nemtetszését, a katolikus püspöki kar nevében pedig Reinhard Marx müncheni érsek tiltakozott a melegházasság ellen. Mindhiába. Vogt szerint viszont egyáltalán nem összeegyeztethetetlen a homoszexualitás és a konzervativizmus. A CDU melegtagozatát vezető frankfurti politikus maga is „gyakorló katolikusnak” tartja magát. Szerinte nagyon fontos látni: a melegházasság bevezetésével csak a polgári házasság változik, az egyházaknak ettől függetlenül továbbra is megvan a szabadságuk, hogy úgy definiálják a házasságot, ahogy akarják.

Vogt persze maga is tudja, hogy a CDU-ban ez ma még kisebbségi vélemény. A téma legvehemensebb szószólói a zöldek és a szocdemek frakciójában ülnek. A zöldpárti Volker Beck, aki német politikusként az elsők között vallotta be egykoron homoszexualitását, harminc éve nyújtja be rendszeresen erről szóló törvénymódosítását. Idei sikerét „életműve megkoronázásaként” élte meg. A politikus nem indul az idei parlamenti választásokon, képviselőtársai a pénteki szavazás után ezért konfettivel ünnepelték. Johannes Kahrs, az SPD szónoka viszont Merkelt ostorozta inkább. „Köszönöm a semmit” – vágta oda a kancellárnak. Kahrs szerint „szánalmas és kínos”, ahogy Merkel nem mer világos álláspontot elfoglalni a melegházasság ügyében. Merkel persze éppen az ilyen vitákat akarta a választási kampány előtt gyorsan lezárni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.