Nem mutogatta magát az egykori tiszteletbeli konzul

Gergátz István a bíróságon bizonyította igazát, és ki van akadva azon, ahogy a külügy kezelte a helyzetét.

Földi Bence
2017. 06. 22. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékeznek még arra a februári hírre, hogy őrizetbe vették Magyarország sarasotai tiszteletbeli konzulját közszeméremsértés gyanúja miatt? Gergátz Istvánt a MySunCoast tévétársaság híre szerint öt másik férfival együtt állították elő – álruhás nyomozók buktatták le őket –, a híradásban az szerepelt, hogy mutogatták a nemi szervüket, és tisztességtelen ajánlatokat is tettek a fürdőzőknek. A férfiak egyenként ötszáz dolláros óvadék ellenében hagyhatták el az őrizetet.

A korábbi New Orleans-i, későbbi sarasotai tiszteletbeli konzul levelet írt lapunknak, amelyben ismertette álláspontját. A korábban nem nyilatkozó Gergátz úgy fogalmazott, egy elhagyatott, erdős, kies, csendes tengerparti strandszakaszon tartózkodott, amely háromnegyed óra sétára van a legközelebbi parkolótól, s amely „nem hivatalos nudista strandként” működik, ahová évek óta jár feleségével. Egy törölközővel kibélelt függőágyban feküdt és olvasott, a közeledő nyomozó látványára betakarta magát.

– Mutogatásról szó sem lehetett, de ő azért értesítette nyomozótársait, akik letartóztattak. Ám azok sem tudtak rólam meztelen képet készíteni. Így a vádat, a közszemérem elleni vétséget módosítaniuk kellett rendzavarásra – írta Gergátz István, aki azt is elárulta, a hat embert nem egyszerre, hanem több nap különbséggel tartóztatták le a floridai rendőrök – Gergátzék nem tudták, hogy razziáznak abban az időszakban azon a partszakaszon. Közlése szerint a pálmafák között kifeszített függőágyba csak egy madár vagy egy drón láthatott volna be, a nyomozók sem tudtak róla kompromittáló fotót készíteni, „csak a törülközőről, a függőágyra akasztott inzulinpumpámról és a kezemben tartott New Yorker magazinról”. A floridai államügyész bizonyíték hiányában ejtette a közszemérem-sértési ügyet, de rendzavarás miatt eljárás indult a tiszteletbeli konzul ellen. Gergátz István nem fizette ki a pénzbírságot, hanem tárgyalásra vitte az ügyet, amelyet meg is nyert. – Felmentettek a vád alól. Se nem mutogattam magam, se nem zavartam a strand rendjét. A floridai bíróság a közszeméremsértés és a rendzavarás vádjában is felmentett és ártatlannak talált – fogalmazott az egykori belgyógyász. Az ügy adatai nyilvánosan elérhetők, ezekből kiderült, hogy a felmentő ítéletet május 16-án hozták.

Gergátz István ekkorra már lemondott a tiszteletbeli konzuli posztjáról. Innen március elején távozott, március közepén Mesterházy Attila szocialista országgyűlési képviselő kérdésére válaszolva közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy Gergátz március 3-án azonnali hatállyal távozott. Ám mint azt az egykori tiszteletbeli konzul elárulta, nem önként. A külügy és Szemerkényi Réka akkori – azóta már szintén távozott – washingtoni nagykövet „nem várta meg, míg bebizonyítom az ártatlanságom, hiába kérték erre a washingtoni konzulok, akikkel munkakapcsolatban álltam” – fogalmazott Gergátz. Hozzátette: „a márciusi, kikényszerített lemondásom óta a minisztérium a 17 éves önkéntes tiszteletbeli konzuli munkámat egy sorral nem köszönte meg”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.