Orbán gesztust tett Trump felé az iraki szerepvállalás bővítésével

Több magyar katonát küld a kormány Erbilbe. A kétharmados parlamenti többséget független képviselők biztosították.

Zord Gábor László
2017. 06. 13. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kora délután elfogadta az Országgyűlés az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben való további részvételéről szóló kormányzati előterjesztést, amelynek keretében további – nem harcoló – magyar katonák utazhatnak Irakba. Előzetesen egyik ellenzéki frakció sem támogatta a kormány ötletét, végül három független (Fodor Gábor, Szabó Szabolcs, Szelényi Zsuzsanna) képviselő segítette a kormányt a kétharmados parlamenti többséghez.

Az Országgyűlés a keddi döntéssel hozzájárult ahhoz, hogy a Magyar Honvédség az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíciós műveletek elősegítése érdekében egy legfeljebb 200 – váltási időszakban 400 – fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingenst állomásoztasson az Iraki Köztársaság területén. Ez a jelenlegi számokhoz képest (150 illetve 300 fő) jelentős bővítés. A kontingens partnerképesség-építési, katonai segítségnyújtási és tanácsadási, őrző-védő és csapatkísérő feladatokat lát el 2019. december 31-ig. Az eredeti mandátum idén év végéig szólt.

A terrorszervezet elleni harcban az iraki kormány 2014 júniusában fordult az ENSZ tagállamaihoz segítségért. Magyarország az Egyesült Államok felkérésére – az Országgyűlés döntése nyomán – 2015-ben csatlakozott a többnemzeti misszióhoz.

A honvédség Iraki Kiképzésbiztosító Kontingense (IKBK) két éve állomásozik az Irakon belül de facto független entitást jelentő Kurdisztán fővárosában, Erbílben. A misszió kezdeményezéséről viták zajlottak, meggyőzően soha nem derült ki, hogy amerikai felkérésre vette kezdetét, vagy az Orbán-kormány önként jelentkezett a feladatra, hogy ezzel is javítani igyekezzen az akkoriban igen feszült kétoldalú kapcsolatokon (tusnádfürdői beszéd, kitiltási botrány, Goodfriend-ügy). Egy biztos, mivel nem NATO-feladatról volt szó, hanem az Egyesült Államok vezette alkalmi terrorellenes koalíció zászlaja alatt indult a bevetés, a Fidesz igyekezett parlamenti támogatást szerezni, amit a szocialisták részéről meg is kapott: az IKBK kétharmados felhatalmazással indulhatott útnak.

Az erbíli misszió elmúlt közel két éve során a kurd biztonsági erők az úgynevezett pesmergák kiképzését végző többnemzeti Kurdistan Training Coordination Center (Kurdisztáni Kiképzés Koordináló Központ) munkájában vesznek részt, melynek olasz, holland és német tagjai is vannak. A mandátum eddig 150 (váltás idején 300) katonára szólt, ők kiképzési és őrzés-védelmi feladatokban vesznek részt.

A kilencvenes években megkezdett, amerikai vezetésű missziókban való részvételek közül kétségtelenül az IKBK munkája a legkevésbé átlátható. Ezt úgy az újságírók, mint az ellenzéki politikusok is felhozzák, és ez a fő oka, hogy a mandátum meghosszabbítását és kiszélesítését a hazai ellenzéki pártok nem támogatták. Több politikus jelezte, ezúttal csak akkor hajlandó megszavazni a missziót, ha több információt kap annak tevékenységéről. De nem ez az egyedüli probléma. Az ellenzék soraiból többen azt gyanítják, hogy a terrorellenes harcot előtérbe helyező Trump-kormányzat felé teendő gesztusról van szó. Ha ez nem lenne elég, logisztikai gondok is akadnak: a legutóbbi váltás több hetet késett, mivel korábbi ígéreteivel szemben a kormány a mai napig nem gondoskodott a légi szállító képességről, a szövetséges, illetve bérelt gépek rendelkezésre állása pedig nem garantálható a honvédség vezetése részéről (nemrégiben ugyanez akadályozta az afganisztáni helikopteres kiképzők hazahozatalát is).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.