Trump beutazási tilalma: nagyszülő nem jöhet, mostohatestvér igen

Kiderült, kit rúg ki az amerikai bevándorlási hivatal hat muszlim ország állampolgárai közül.

Kuthi Áron
2017. 06. 29. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagyszülők nem számítanak bele a közvetlen család fogalmába Donald Trump hat muszlim többségű ország állampolgáraira vonatkozó elnöki rendeletének részletszabályozása szerint. Az amerikai külképviseleteknek szerda éjjel elküldött washingtoni iránymutatás alapján a mostohatestvérek és féltestvérek viszont igen, rájuk nem vonatkozik a tiltás. Az idén március elején kelt, egészen pontosan a terroristák belépésének megakadályozásról szóló 13 769-es számú rendelet alapján Irán, Líbia, Szomália, Szudán, Szíria és Jemen állampolgárai ideiglenesen nem léphetik át az Egyesült Államok határát. Kivételt csak akkor lehet tenni, ha az illető már eleve munkaszerződéssel jönne, vagy oktatási intézmény hívta meg előadást tartani. Vagyis kizárólag hivatalos meghívó birtokában lehet beutazni a hat kérdéses államból, ám ilyen dokumentumot civil szervezettől nem fogad el a bevándorlási hivatal. Egy szállodai foglalás visszaigazolása sem lehet a beutazás jogalapja.

A diplomáciai testületek számára megküldött útmutató szerint ezek az illetők csak a közvetlen családba tartozó személyeket hozhatják magukkal. A dokumentum a szűk család fogalmát is körülírja, eszerint a nagyszülő, unokaöcs, unokahúg, nagynéni, nagybácsi, nevelőszülő, sógor és jegyes nem tartozik ide, a mostohatestvér és féltestvér viszont igen.

A szöveg jóhiszemű kapcsolat néven nevezi azt a viszonyt, aminek megléte szükséges a beutazási tiltás elkerüléséhez. Ilyen kapcsolat vélelmezhető azoknak a külföldi diákoknak az esetében is, akiket amerikai egyetemre vettek fel.

Az amerikai alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelső bíróság hétfőn erősítette meg Donald Trump elnöki rendelete egyes részeinek törvényes voltát, és már aznap bejelentették, hogy csütörtökön készen lesznek a végrehajtás részleteivel. A részletszabályozásban foglaltak keleti parti idő szerint csütörtök este nyolc órától lépnek életbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.