Új információkat közöltek a párizsi támadásról

Egy 40 éves, algériai születésű férfi volt az elkövető. Svédországban tanulhatott.

MTI
2017. 06. 07. 9:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfit a megtámadott rendőr kollégája a mellkasán meglőtte, majd a mentők kórházba szállították. Az első információk szerint a támadót a lábán lőtte meg a rendőr, akinek a kollégája könnyebben megsebesült a támadásban.

Christophe Castaner kormányszóvivő szerint annak ellenére nincs jele a férfi radikális iszlamista mivoltának, hogy azt kiabálta: „Ezt Szíriáért!”, valamint a támadást követően szemtanúk szerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet által kikiáltott kalifátus katonájának nevezte magát.

A támadó a nála lévő személyi okmányok alapján egy algériai születésű, 40 éves, legálisan Franciaországban tartózkodó, a rendőrségi nyilvántartásban nem szereplő egyetemista, bizonyos Farid I., aki 2014 óta a metzi egyetem információtechnológia szakos doktoranduszhallgatója – közölte egy meg nem nevezett forrás, amely jól ismeri a nyomozás menetét.

Farid I. egyetemi témavezetője, Arnaud Mercier a BFM hírtévének nyilatkozva elmondta: a doktorandusz semmilyen jelét nem mutatta szélsőséges iszlamizmusnak, bár az nyugtalanította őt, hogy a férfi november óta megváltozott, nagyon csendes lett. „Amikor megismertem, nyugatias, demokratikus szemléletű volt, hitt abban, hogy a médiának nagy feladata van” – jelentette ki a professzor.

Az Aftonbladet című svéd lap úgy értesült, hogy Farid I. korábban Svédországban tanult, az uppsalai egyetemen doktori fokozatot szerzett, majd 2009–2010-ben szabadúszó újságíróként dolgozott két svéd lap és egy rádió részére is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.