A szavazók közé lőttek a venezuelai referendumon

Egy 61 éves nő életét vesztette. 98 százalék Maduro terve ellen voksolt.

MN
2017. 07. 17. 7:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A venezuelai egyetemek rektoraiból álló testület a szavazatok 95 százalékának összeszámlálása alapján közölte az eredményeket – írja az MTI.

A 31 millió lakosú Venezuelában 19 millió embernek van szavazati joga. A rektori bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmányozó nemzetgyűlést elutasítók száma alig kevesebb a másfél évvel ezelőtti választáson az ellenzékre leadott szavazatok számától.

Az ellenzék által rendezett nem hivatalos népszavazáson három kérdést tettek fel.

Az ellenzéki vezetők sikernek tekintik a népszavazást. Egyikük, Maria Corina Machado úgy nyilatkozott, hogy a referendumon „a méltóság győzött és a zsarnokság veszített”.

A BBC azt írja, egy 61 éves nőt lelőttek, miközben arra várt, hogy leadja voksát Caracasban. A támadást motoros férfiak követték el: véletlenszerűen kezdtek lövöldözni. Három további ember megsebesült.

Nicolás Maduro államfő korábban azt mondta, hogy a népszavazást nem lehet hivatalosként elismerni, az csupán „az ellenzéki pártok belső referendumának” tekinthető.

Korábban megírtuk, hogy a kormány minden eszközzel megpróbálta bojkottálni a vasárnapi eseményt: a médiában betiltottak minden ezzel kapcsolatos hírt, így egyelőre arról sem lehet tudni, hogy az 536 településen felállított 2030 szavazókörben voltak-e atrocitások. Az alternatív népszavazást 69 országban is megszervezik az ott élő venézek számára – Stuttgartban például délelőtt hatalmas sorban álltak azon a venezuelaiak, akik véleményt akartak nyilvánítani.

Maduro július 30-ára írt ki szavazást egy alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztására. Az ellenzék ezt alkotmányellenesnek tartja, és amiatt aggódik, hogy az elnök az alkotmánymódosítással saját hatalmát akarja megerősíteni, ezzel próbálva megkerülni a parlamentet, ahol 2016 óta az ellenzéki erők vannak többségben. A Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) nevű ellenzéki tömörülés azt remélte a referendumtól, hogy a polgárok elutasítják az alkotmányozó nemzetgyűlést és ezzel egyértelmű üzenetet közvetítenek a kormányzat politikája ellen. Az ellenzék a venezuelai diaszpórát is mozgósította a népszavazásra: világszerte több mint 80 országban alakítottak ki szavazóhelyiségeket. A referendumot az egyetemi rektorokból álló bizottság felügyelte, és a voksolás tisztaságának ellenőrzésére meghívott külföldi megfigyelők között volt több latin-amerikai ország egykori elnöke.

A venezuelai legfelső bíróság március végén megpróbálta korlátozni az ellenzéki többségű parlament hatáskörét. A részben az olajárak csökkenése miatt súlyos gazdasági válságba sodródott országban azóta kaotikus állapotok uralkodnak. Folyamatosak a tüntetések, a biztonsági erők és a tüntetők közötti összecsapásokban pedig csaknem százan haltak meg, a sebesültek száma több százra tehető. A vasárnapi népszavazás idején Caracasban életét vesztette egy 61 éves asszony és hárman megsebesültek, amikor – az ellenzék szerint – egy kormánypárti „félkatonai banda” tüzet nyitott a szavazókra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.