Bugyiból visznek teheneket a blokád alá vett Katarba

Magyar szarvasmarhák érkeznek a légihídon a Bugyi melletti Ráda pusztáról a légkondicionált karámokba. Riport.

Lukács Csaba
2017. 07. 30. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bugyi melletti Ráda pusztáról származó tehenek immár légkondicionált, csúcstechnológiájú karámokban élnek, fejenként napi hatvan-kilencven liter tejet produkálva. Meglátogattuk azt a farmot, amely az elmúlt egy hónapban a katari függetlenség és szuverenitás szimbóluma lett. 

Hétfőn újabb transzport indul a Liszt Ferenc repülőtérről: a Qatar Airways teherszállító repülőgépe egyszerre 165 magyar szarvasmarhát visz Dohába. A szállítmány része annak a négyezer tehénnek, amelyet azért vásároltak össze hirtelen a nagyvilágban, hogy enyhítsék a 2,7 milliós lakosságú ország élelmiszerhiányát.

Katar ellen ugyanis több muszlim ország blokádot hirdetett június elején Szaúd-Arábia vezetésével – utóbbi azért különösen fontos, mert korábban főként innen látták el tejtermékkel az államot. És nem csak azzal – mivel Katart szárazföldön kizárólag Szaúd-Arábián keresztül lehet megközelíteni, ezen az útvonalon szállították az ország élelmiszer-szükségletének nyolcvan százalékát. Ez az irány a blokád miatt bezárult. (Az egyoldalú határzár egyéb következményeiről a jövő szombaton megjelenő Hétvégi Magazinunkban olvashatnak riportot – a szerk.)

A Dohától mintegy ötven kilométerrel északra lévő Baladna-farmon jártunk, ahol John Joseph Dore igazgatóval beszélgettünk. Az ír szakember olyan lendülettel ecsetelte a sivatagi tehéntartás módszereit, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne ötven fokban fejni. Van tapasztalata a Közel-Keleten, korábban Szaúd-Arábiában, hasonló farmokon dolgozott. Azt mondta, a számítógépek által biztosított ideális körülmények között a tehenek jobban tejelnek, mint másutt a szabadban, ahol a természet nem mindig biztosítja a legjobb feltételeket a számukra. Itt hűtött karámokban élnek az állatok, ahol minimálisra szorították a mozgásukat, mert így nem pazarolják az energiájukat másra. Mikor felhozzuk neki a reklámokat a dombokon legelésző boldog tehenekről, azt mondja, az marketing: az állat arra vágyik, hogy legyen elegendő élelem, víz, és tudjon pihenni a kérődzéshez.

Körbevezetett a sivatag közepén működtetett, hetven focipályányi farmon, amelynek egy része jó ideje működik (juhokat és kecskéket nevelnek), de a nagyobbik fele még csak most épül. A teljes beruházás 2-3 milliárd katari riálba (azaz 140-210 milliárd forintba) kerül. A tervek szerint jövő novemberben tizennégyezer fejőstehenet fognak itt tartani azért, hogy az ország egyáltalán ne szoruljon tejimportra. A beruházást korábban kezdték, de a blokád felgyorsította az eseményeket – az országban kialakult tejhiány miatt kellett rálépniük a gázpedálra. Az első fázisban négyezer tehenet repülővel szállítanak be, a második szakasz tízezer szarvasmarhája hajóval fog érkezni.

Az adott helyzetben gyorsan kellett dönteni, ezért szétnéztek a világban, hol kaphatóak nagy mennyiségben olyan állatok, amelyek már a szállítás követő napon tudnak tejet adni. Görögország lett volna az egyik opció, de ott betegségek nehezítik a nemzetközi értékesítést, ezért esett a választásuk Németországra és Magyarországra.

Tőlünk egy Hunland Trade nevű, huszonöt éve működő, élőállat és hús import-exportjára szakosodott holland–magyar vegyesvállalattól szereztek be jó néhány holstein-fríz fajtájú fejőstehenet, amelyek az ötórás repülőút után már másnap szolgálatba álltak. Az állatokat napi háromszor fejik meg, és mivel a beruházás még nem tartott abban a fázisban, ideiglenes megoldásként egy ír fejlesztésű konténeres mobil fejőállomást is beszereztek. Ez jelenleg a szabadban, két karám között van, ezért az állatokat lezuhanyoztatják fejés előtt, hogy ne melegedjenek fel túlságosan a negyvenöt-ötven fokos melegben.

A repülővel behozott tehenek Katar büszkeségei lettek – akkora az érdeklődés a helyiek körében a farm iránt, hogy látogatóközpontot építenek, melynek része lesz egy látványkarám is, benne a magyar tehenekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.