Csökkenő migráció: megijedtek Trumptól a közép-amerikaiak

Hatvan százalékkal csökkent az amerikai határon feltartóztatott illegális bevándorlók száma.

Herczeg Szonja
2017. 07. 11. 19:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eswin Josué Fuentes összepakolta kevés holmiját, és várt, hogy az embercsempész jelezzen. Ha minden jól megy – gondolta –, tízéves lányával pár nap alatt átsurranhat az Egyesült Államok határán.

Az indulás előtti éjszakán felhívta egy szintén hondurasi barátját, aki már a vélt jólét oldalán tartózkodott, New Yorkban. Illegálisan, letelepedési engedély nélkül élt Amerikában és arra figyelmeztette még szülőhazájában lévő barátját, hogy Trump Amerikája, már nem a legjobb hely a papírok nélküli migránsoknak.

Fuentesnek olyasmiket mondott a férfi, aminek hatására meggondolta magát, és inkább maradt a mélyszegénység és utcai erőszak sújtotta Hondurasban – legalábbis ezt mondta a The New York Times újságírójának, Kirk Semple-nek.

Annak ellenére, hogy Donald Trump kampányának egyik legtöbbet szajkózott pontját, a mexikóiak pénzéből megépített falat még nem kezdték el építeni, az új elnök keményvonalas hozzáállása a bevándorlókhoz máris csökkentette a Közép-Amerika felől áramló illegális migrációt.

Az Egyesült Államok határvédelmi és vámhivatala szerint a február és május között feltartóztatottak száma hatvan százalékkal csökkent az előző évhez képest. Hasonló adatok születtek a határ másik oldalán is. A mexikói kormány is jelentős csökkenést észlelet a bevándorlók számában. Az ő adataik szerint 56 százalékkal kevesebb – Közép-Amerikából rajtuk keresztül az USA-ba tartó – illegális bevándorlót fogtak el a Trump-adminisztráció első négy hónapja alatt.

Ez pedig nem véletlen. Az amerikai belügyminisztérium még februárban tette közzé azokat a dokumentumokat, amelyekben Donald Trump utasítást ad a szövetségi kormánynak arra, hogy erőteljesebben lépjen fel az országban papírok nélkül élő illegális bevándorlókkal szemben. Az elnök prioritásként adta ki a feladatot a belügyminisztériumnak, hogy találják meg, és toloncolják ki ezeket az embereket, függetlenül attól, hogy bűnözők vagy sem. Trump ezzel megfordította Obama elnök szabályait, aki a súlyos bűnelkövetők elfogását szorgalmazta, és kevésbé foglalkozott az illegálisan az országban tartózkodókkal.

A gyilkosok között pedig csak elvétve találni papírok nélküli bevándorlót. Az adatok azt mutatják, hogy az illegálisan az országban tartózkodók között nagyon alacsony számú a bűnelkövető. A túlnyomó többség igyekszik meghúzni magát és törvénytisztelő polgár lenni, hogy ne kerüljön még véletlenül se a rendőrség látókörébe.

A februári Trump-ukáz óta viszont a bevándorlók letartóztatása harmincnyolc százalékkal növekedett. Szintén a vámhivatal adataiból derül ki, hogy január és április között 41 318 embert vettek őrizetbe, ami napi 400 embert jelent.

Ez a változás tartja rettegésben többek között a cikk elején említett Fuentes barátját. Ezért javasolta, hogy ne menjenek át kislányával az Egyesült Államokba.

Az üzenet tehát már világos Hondurásban, ahol a deportáltak fogadására felállított határ menti irodában egyre nagyobb a tumultus. A The New York Times által megszólaltatott, 55 éves Manuel de Jesús Ríos éppen feleségét várja, aki márciusban próbált átmenni az amerikai határon. A férfi már akkor kérlelte az asszonyt, hogy ne menjen, mert már az eddiginél is veszélyesebb és értelmetlenebb a próbálkozás. Nem hallgatott rá, és most éppen hazafele tart.

A hondurasi, salvadori és guatemalai emberkereskedők egykor virágzó üzlete lassan elapad. Már tizedannyi busz hagyja el a hondurasi San Pedro Sulát, hogy a guatemalai határon átkelve az Egyesült Államok felé vegye az irányt. Az egyik embercsempész szerint, míg tavaly havi két-három csoportot vitt, Trump megválasztása óta egyetlen „kliense” volt. Az emberek attól félnek, hogy vagy nem jutnak át a határon, vagy hamar kitoloncolják őket, ezért elbukják a csempészeknek kifizetett súlyos, 8-12 ezer dollárra rúgó összeget, amelyet általában a már Amerikában élő rokonok gyűjtenek össze.

A megerősített migránsvadászat mellett Trump a gazdasági és szociális fejlesztést támogató programokra szánt büdzsé kurtítását is javasolta. Ez a 2016-os mérték negyvenkét százalékos csökkentését jelentené az amerikai emberjogi szervezet, a WOLA számításai szerint.

Fuentes és lánya, Andrea továbbra is az észak-hondurasi Choloma városában élnek, az egyik legveszélyesebb közép-amerikai városban. Az özvegy férfi hajnalban átviszi Andreát a szomszédhoz, hogy ott várja meg az iskolaidőt. Ő pedig elindul munkát keresni. Ajtóról ajtóra kopogtat, hátha valahol stabil állását szerez magának. – Nem kockáztathatom a gyerekem életét, bármennyire szegények vagyunk – mondta Fuentes a The New York Timesnak.

Ennek ellenére elég valószínű, hogy a kezdeti félelmet idővel felülírja az emberek lelkében Honduras tarthatatlan gazdasági és közbiztonsági helyzete, és ismét egyre többen próbálnak majd átjutni a határokon.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.