Elbúcsúztatták a Nobel-békedíjas Liu Hsziao-pót

Helyi szokás szerint a tengerbe szórták a kínai aktivista hamvait.

MTI
2017. 07. 15. 11:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhamvasztották szombaton Liu Hsziao-po Nobel-békedíjas kínai ellenzéki aktivistát, aki két nappal korábban májrákban hunyt el. A börtönből pár hete betegsége miatt kiengedett Liut szerény szertartással búcsúztatták el. Az AP szerint az elhunyt felesége és az egyik családtag a hatóságok szigorú felügyelete mellett, a külvilágtól elzárva vehetett végső búcsút a halottól.

A 61 éves korában meghalt Liu 2010-en kapta meg a Nobel-békedíjat, ami igencsak felbőszítette a pekingi kormányt. A Nobel-bizottság az emberi jogokért folytatott erőszakmentes küzdelmét ismerte el, de a kitüntetést soha nem vehette át, mivel ellenzéki tevékenységét a kommunista Kínában ellenforradalmi tevékenységnek, rendszerellenes felforgatásnak tekintették, s emiatt többször is börtönbe került. Legutóbb 2009-ben ítélték el tizenegy évre a Charta 08 című kiáltvány miatt, amelyben másokkal együtt politikai változást, a jogállamiság és az emberi jogok érvényesülését sürgette Kínában. Börtönévei alatt feleségét, Liu Hsziát házi őrizetben tartották Pekingben.

A Reuters hírügynökség Senjang kommunikációs vezetőjére hivatkozva azt írja, hogy a hamvasztás a család kérése volt, Liu Hsziao-po pedig immár szabad, de nem szeretné, ha bárki zavarná gyászában. Szombat délután az elhunyt testvére, Liu Hsziao-kuang rövid sajtótájékoztatót tartott Senjangban, ahol tudatta, hogy Liu Hsziao-po hamvait a tengerbe szórták. Az özvegy nem volt ott a sajtótájékoztatón. Kérdéseket nem lehetett feltenni. A Hszinhua kínai állami hírügynökség szerint a hamvasztás és a maradványok tengerbe szórása a család kérése volt, és „helyi szokás”.

Közben a Global Times című angol nyelvű pártlap személyeskedő cikket jelentetett meg az aktivistáról, aki egyébként a cenzúra miatt sokkal kevésbé volt ismert Kínában, mint külföldön. A lap azt írta, hogy Liu meg akarta dönteni a politikai rendszert, és nyugati modellt akart bevezetni, ami veszélybe sodorta volna Kína stabilitását és nemzetbiztonságát. „Ezért a kínai társadalom megveti és elítéli. Paranoiás volt, naiv és arrogáns” – írta Liuról a Global Times.

Liu Hsziao-po csak súlyos betegsége miatt hagyhatta el a börtönt június végén. Felmerült a külföldi gyógykezelés lehetősége, de a kínai hatóságok szerint állapota nem tette lehetővé, hogy máshova szállítsák. Nyugati kormányok felszólították Pekinget, hogy engedje el Liut, és adja meg neki a lehetőséget kezelése helyszínének megválasztására, de Peking erre nem volt hajlandó. A Reuters megjegyzi, hogy utoljára a náci Németországban fordult elő 1938-ban, hogy egy Nobel-békedíjas fogságban halt meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.