Elhunyt a Nobel-békedíjas kínai ellenzéki aktivista

Liu Hsziao-pónál májusban diagnosztizáltak májrákot.

MN
2017. 07. 13. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvanegy éves korában meghalt Liu Hsziao-po Nobel-békedíjas kínai ellenzéki aktivista – tudatták az illetékes tartományi hatóságok, írja az MTI.

A börtönből pár hete végstádiumú májrákja miatt kiengedett Liut az elmúlt napokban a senjangi kórházban ápolták. A férfi betegségét májusban diagnosztizálták.

Nem sokkal halála előtt a kórház már közölte, hogy Liu több szerve, a veséje, a tüdeje, a mája is felmondta a szolgálatot, és vérmérgezés is fellépett nála, családja pedig visszautasította, hogy mesterségesen lélegeztessék, és így tartsák életben. Mivel Liu több szerve is leállt, életét nem sikerült megmenteni.

Liu a legismertebb kínai politikai fogoly volt, 2009-ben az államrend megbontására való felbujtás vádjával tizenegy évi szabadságvesztésre ítélték. A Nobel-békedíjat a következő évben, 2010-ben az alapvető emberi jogok érvényesüléséért folytatott békés küzdelméért ítélték oda neki, de soha nem vette át. Az oslói Nobel-bizottság döntése felbőszítette Pekinget.

Gyászolja a világ Liu Hsziao-pót, a Párizsban tartózkodó Angela Merkel német kancellár nevében szóvivője tett közzé bejegyzést a Twitteren. Németország korábban számos alkalommal – legutóbb szerdán – sürgette a kínai hatóságokat, hogy engedélyezzék a májrákban szenvedő Liu külföldi gyógykezelését. Sigmar Gabriel német külügyminiszter közölte: nagyon sajnálja, hogy a kínai vezetés nem járult hozzá a német kéréshez.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter is nyilatkozatban tisztelgett az őrizetben meghalt kínai ellenzéki emléke előtt.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter is részvétét fejezte ki Liu halála miatt, és úgy vélte: az aktivista az emberiség jobbá tételéért áldozta az életét. Tillerson egyúttal követelte, hogy a kínai hatóságok engedjék szabadon az elhunyt aktivista özvegyét.

Aj Vej-vej híres kínai képzőművész, ellenzéki aktivista kijelentette: Liu Hsziao-po halála nagyon nehéz pillanat a kínai jogvédőknek. Berlini műtermében a Reuters hírügynökségnek elmondta: Liu nem bűnöző volt, író volt, értelmiségi volt, és arra tette fel az életét, hogy próbálja jobbá tenni a társadalmat.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet vezetője közölte: az emberi jogi mozgalom egyik nagy óriását gyászolják most. Salil Shetty főtitkár leszögezte: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy véget érjen Liu özvegyének házi őrizete és megfigyelése.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.