ENSZ: A törökök boszorkányüldözést folytatnak az aktivisták ellen

A múlt héten őrizetbe vett tizenegy emberi jogi aktivista szabadon bocsátását kérték.

MTI
2017. 07. 14. 18:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tizenegy aktivistát, köztük Idil Esert, az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet törökországi irodájának vezetőjét múlt hét szerdán terrorszervezetben való részvétel gyanújával vették őrizetbe a hatóságok.

„Az emberi jogok védelmezői, köztük elismert aktivisták őrizetbe vétele boszorkányüldözést vázol fel” – jelentették ki az emberi jogi szakértők Genfben kiadott közös nyilatkozatukban.

Emlékeztettek arra: „egy demokratikus társadalomban az alapvető jogok gyakorlását csak abban az esetben lehet korlátozni, ha az az állampolgárok közös érdekeinek védelmét szolgálja”. „Riasztó, hogy a török hatóságok rendszeresen a terrorizmus elleni harcra” hivatkoznak annak érdekében, hogy igazolják a másként gondolkodók elleni fellépésüket, és „korlátozzák a szólás- és a gyülekezési szabadságot”.

„Minden jel arra utal, hogy a helyzet csak rosszabb lesz, ezért arra kérjük az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, hogy foglalkozzon az emberi jogok törökországi helyzetének romlásával” – tették hozzá.

A török kormány a 2016. július 15-i puccskísérletet követően rendkívüli állapotot vezetett be az országban, és azóta is keményen fellép az általa terrorszervezeteknek tekintett csoportok ellen. Az eltelt egy évben a hatóságok nagyjából 50 ezer embert helyeztek előzetes letartóztatásba, és körülbelül 150 ezer ember ellen indult eljárás, köztük katonák, rendőrök, bírák, ügyészek, egyetemi tanárok, üzletemberek, újságírók és minisztériumi alkalmazottak ellen. Mindemellett több mint 100 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.