EU: Horvátországnak kell felülvizsgálnia az átengedett menekültek kérelmeit

Tömegesen kell felülvizsgálnia Horvátországnak a területén átengedett migránsok menedékkérelmeit – döntött az EU Bírósága.

MTI
2017. 07. 26. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátország felelős azon személyek nemzetközi védelem iránti kérelmének megvizsgálásáért, akik a 2015–2016-os migrációs válság során tömegesen lépték át a határát – közölte az Európai Unió Bírósága szerdán.

Az ügy előzménye, hogy 2016-ban egy szíriai állampolgár és két afgán család megfelelő vízum nélkül lépett be Horvátországba Szerbiából. A horvát hatóságok megszervezték továbbjutásukat a horvát–szlovén határig annak érdekében, hogy segítsék őket más tagállamokba jutni, hogy ott nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtsanak be.

A szíriai állampolgár ezt követően ilyen kérelmet nyújtott be Szlovéniában, míg az afgán családok tagjai ugyanezt tették Ausztriában. Azonban Szlovénia és Ausztria is úgy vélte, mivel a kérelmezők az úgynevezett dublini rendelet szerint szabálytalanul utaztak be Horvátországba, ezért a horvát hatóságoknak kell megvizsgálniuk a kérelmezők nemzetközi védelem iránti kérelmét.

A luxembourgi székhelyű bíróság ítéletének indoklásában aláhúzta, ha egy uniós tagállam a Schengeni határ-ellenőrzési kódex alapján humanitárius okokból engedélyezi a hivatalos beutazási feltételeket nem teljesítő, nem uniós országból származó állampolgárok belépését területükre, az csak az érintett tagállamba való belépést teszi lehetővé, egy másik tagállam területére nem érvényes.

A bíróság kijelentette: nem mentesül tehát nemzetközi védelem iránti kérelem megvizsgálásának felelőssége alól az a tagállam, amely úgy határozott, hogy humanitárius okok alapján engedélyezi azon nem uniós országbeli állampolgárnak a területére való beutazását, aki nem rendelkezik vízummal, és nem szabályai szerint részesül vízummentességben.

Ennek értelmében a jelen esetre vonatkozóan Horvátország felelős azon személyek nemzetközi védelem iránti kérelmének megvizsgálásáért, akik a 2015–2016-os migrációs válság során tömegesen lépték át a határát – indokolta döntését az Európai Unió Bírósága.

A bíróság hozzátette, hogy a nemzetközi védelemért folyamodók egy másik tagállamnak való átadása nem hajtható végre akkor sem, ha – kivételesen nagyszámú nem uniós országbeli állampolgár érkezése esetén – fennáll annak a tényleges kockázata, hogy az érintett kérelmezők az átadás végrehajtsa során embertelen vagy megalázó bánásmódnak lehetnek kitéve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.