Feladják a jogi harcot a súlyos beteg kisfiú szülei

Amerikai orvosa szerint már késő megkezdeni a súlyosan beteg brit kisfiú, Charlie Gard kezelését az USA-ban.

R. Kiss
2017. 07. 24. 15:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai orvosa szerint már késő megkezdeni a súlyosan beteg brit kisfiú, Charlie Gard kezelését az Egyesült Államokban. A szülők feladják a küzdelmet, hogy külföldre vihessék a gyermeküket – adta hírül a BBC.

A brit közszolgálati adó úgy tudja, a szülők jogi képviselője már közölte a legfelsőbb bírósággal, hogy elfogyott az idő, nem küzdenek tovább jogi eszközökkel azért, hogy Amerikába vigyék Charlie Gardot, ahol kísérleti kezelést kapott volna.

Korábban megírtuk: a 11 hónapos Charlie Gard súlyos genetikai betegséggel küzdött. A brit orvosok meg voltak győződve arról, hogy nincs gyógymód a betegségre és inkább le kellene őt kapcsolni a gépekről. Nem járultak hozzá ahhoz, hogy a gyermeket kísérleti kezelésre az Egyesült Államokba szállítsák.

Döntésüket azzal is indokolták, hogy az agya visszafordíthatatlanul és súlyosan károsodott. A szülők bírósághoz fordultak, de a brit bírói fórumok és az Emberi Jogok Európai Bírósága is a kezelés ellen döntött azzal az indoklással, hogy a kísérleti kezelés nem szolgálja a gyermek érdekét, szenvedést okoz neki, és kevés az esélye, hogy a kezelés sikeres lesz.

Az ügy nagy nyilvánosságot kapott, Ferenc pápa is a szülők mellé állt, támogatva őket abban, hogy Charlie Gardot tovább kezeltessék. Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump is támogatást ígért a családnak.

Charlie Gard szüleinek támogatói még hétfőn is tüntettek a szülői jogokért a londoni felsőbíróság előtt, ahová a szülők korábban fellebbezést nyújtottak be, hogy ne kapcsolják le a lélegeztetőgépről gyermeküket. A pár azonban Charlie állapota miatt most visszavonta a fellebbezést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.