Felébredhetnek a Nápoly alatt szunnyadó Lángoló Mezők

Ha kitör a város alatt húzódó szupervulkán, kő kövön nem marad. De a helyi lakosokat nem ez izgatja.

Favero-Fürjész Judit Éva
2017. 07. 15. 13:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Nápolyra gondolunk, először jobb esetben a tenger és a pizza jut az eszünkbe, rosszabb esetben a maffia és a szemétdombok. Ma sajnos van egy ennél még kellemetlenebb asszociáció: egy szupervulkán, amely a Vezúv és az Ischia tűzhányóknál is veszélyesebb lehet a területre, sőt az egész kontinens éghajlatát megváltoztathatja.

A Campi Flegrei (Lángoló Mezők) Nápolytól északra, a Pozzuoli-öböl alatt bújik meg, területe meghaladja a száz négyzetkilométert, és 29 kisebb-nagyobb vulkánt egyesít. Ezzel a méretével Európa egyik legnagyobb vulkánja, amelynek a közvetlen közelében több millió ember él. Bár a legutóbbi hatalmas kitörésre 1538-ban volt példa, akkor a hatás olyan nagy volt, hogy egy új hegyet hozott létre, a Monte Nuovót. 1959 és 1983 között a föld felszíne mintegy négy méterrel emelkedett meg Pozzuoli kikötőjében, és körülbelül 20 ezer földrengés sújtotta a térséget. A nyolcvanas-kilencvenes években a vulkán megnyugodni látszott, de 2005-ben visszatértek az aktivitásra utaló jelenségek. Csak az utóbbi fél évben 42 kisebb-nagyobb földrengést mértek a területen, június óta pedig a vulkánban zajló folyamatok különösen aggasztók. A geológiai változások nagyon hasonlítanak a nagy kitörés előttihez

Ráadásul májusban a vezúvi megfigyelőállomás a Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézettel és a londoni University College közreműködésével bemutatott egy tanulmányt, amely az előző évtized eseményeit összevetette a XVI. század méréseivel és a föld egyéb vulkánjainak mozgásaival. Ez alapján az elmúlt húsz évben három nagy vulkán ébredt fel: a Tavurvur Pápua Új-Guineában, az El Hierro a Kanári-szigeteken és a Soufrière Hills a Montserrat szigeten.

Az olasz katasztrófavédelem 2012 óta sárga fokozatra emelte a készenlétet, tavaly októberben pedig Campania régió kormányzója bejelentette a Vezúv körzetére irányuló kitelepítési tervét, amelyből egy, a Campi Flegreire vonatkozott. Eszerint 72 óra alatt napi 500 busszal és 220 vonattal telepítenének ki 700 ezer lakost 25 településről.

A helybéliek között megoszlanak a vélemények. Giuliano szkeptikus a valós veszélyt illetően: „Igen, ez világszenzáció lehetne, de igazából csak mese. Ami viszont valóság – folytatja mosolyogva –, hogy a vulkáni földnek köszönhetően a mi termékeinknek nincs párjuk a világon, így a nápolyi pizza utánozhatatlan.”

Nem ennyire pozitív a Nápoly mellett élő Caterina: „A térségben nem a szupervulkán a legnagyobb probléma. A föld alatt sokkal nagyobb gondok vannak: veszélyes hulladékok, amelyeket illegálisan és nem megfelelő módon temettek el vagy égettek el a környéken az elmúlt évtizedekben. A családomban rengeteg rákos megbetegedést okozott ez a borzalom. Erre a valós problémára sem találtak megoldást, bele sem merek gondolni, mi lenne egy esetleges vulkánkitörésnél.” Nápoly környékén a Lángoló Mezők mellett ugyanis van egy úgynevezett Tűzföld is, egy több mint 1000 négyzetméteres terület két és fél millió lakossal. A kilencvenes években derült ki, hogy a maffia évek óta veszélyes hulladékot temetett el az övezetben, és ennek közvetlen hatása volt a rákos megbetegedések nagyarányú növekedésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.