Hiába a tiltakozás, a lengyel kormány átverekedte a bírósági reformot

Egy mozdulattal seperte le a szejm a tervezet ellen benyújtott 1300 indítványt. A bíróságok függetlensége a tét.

MN
2017. 07. 20. 13:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormánypárti többséggel elfogadta a legfelső bíróságot átszervező javaslatot a lengyel parlament alsóháza. A 460 fős szejm jelen lévő képviselői közül 235-en szavaztak igennel, az ellenzék nem támogatta a szerinte a bírói függetlenséget veszélyeztető módosítást: a Jog és Igazságosság (PiS) párt tervezetét 192-en ellenezték, 23-an pedig tartózkodtak.

A voksolás előzménye, hogy az ellenzéki pártok összesen 1300 módosító indítványt nyújtottak be a tervezethez főként azzal a céllal, hogy minél hosszabb időre elnyújtsák a törvényjavaslat vitáját az igazságügyi és emberi jogi bizottságban – a szejm illetékes bizottsága azonban az összes ellenzéki módosító indítványt egy csomagban elutasította.

A reformtervezetet korábban az Európai Unió brüsszeli testülete is bírálta: az Európai Bizottság szerint „rendkívül negatív hatása lenne az igazságszolgáltatás függetlenségére, és fokozná a jogállamiságot érő rendszerszintű veszélyt az országban”, ha a jelenlegi formájukban fogadnák el a kifogásolt törvényeket. 

Közölték, hogy megvizsgálták a lehetséges politikai és jogi lépéseket, és szükség esetén cselekedni fognak, például újabb ajánlást küldhetnek a jogállamisági mechanizmus keretében, kötelezettségszegési eljárást indíthatnak, és az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítása is a lehetőségek között van. (A 7-es cikkely olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az európai uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső soron akár az ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség.) 

A legfelső bíróságról szóló törvényjavaslat három kamarára bontaná a testületet, megváltoztatná a bírák kinevezésének rendjét, és a törvény hatálybalépésével egyidejűleg nyugdíjazná a jelenlegi bírákat – azok kivételével, akiket az igazságügyi miniszter kivonna ennek hatálya alól. A nyugdíjazott bírák utódait a szejm választaná meg, ezzel kormánypárti befolyást szerezve az igazságszolgáltatás felett.

A bírói függetlenséget veszélyeztető reformterv miatt már komoly utcai tiltakozásokat is tartottak Lengyelországban.

A csütörtöki parlamenti szavazás eredményének közzététele után ismét tüntetők csoportosultak a parlament épülete előtt, megrugdalva a tiltakozókat az épülettől elválasztó kordonokat. Az esti órákra nagyszabású tüntetést szerveznek az elnöki hivatal épülete elé. „Gyorsan előkészítjük a kötelezettségszegési eljárásokat az uniós jog megsértése miatt, hogy a jövő héten meg tudjuk indítani” – jelentette ki szerdai sajtóértekezletén Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke. „Összességében (a változtatások) felszámolnák a bíróságok maradék függetlenségét, és a kormány teljes politikai ellenőrzése alá vonnák az igazságszolgáltatást” – mondta. Hozzátette: „a legutóbbi fejlemények miatt nagyon közel kerültünk a 7-es cikk szerinti eljárás megindításához”.

Andrzej Duda konzervatív államfő csütörtökön tudatta, hogy nem hajlandó találkozni Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével. Utóbbi – aki korábban lengyel kormányfő volt – jelezte, hogy aggasztja a kialakult helyzet, és a szavazás után ismét találkozót kért Dudától a „hazájukban” kialakult politikai válság megvitatására. Tusk arra figyelmeztetett, hogy közös feladatuk megakadályozni, hogy Lengyelország Európa perifériájára szoruljon. Véleménye szerint a varsói kormány által elfogadott, az igazságszolgáltatást érintő törvénymódosítások visszalépést jelentenek, és ellentmondanak az európai értékeknek.

Az Európai Bizottság „hajtóvadászatot indított” néhány olyan közép-európai országgal szemben, amely őszintén és világosan beszél az európai kihívásokról, és képes volt hatékony válaszokat adni azokra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI-nek. A tárcavezető hozzátette, az Európai Bizottság hajtóvadászatán „hol Magyarországot, hol Lengyelországot pécézik ki maguknak”. Ennek újabb állomása, hogy a bizottság ismételten be akar avatkozni a lengyelek belügyeibe – közölte. Hangsúlyozta: a bizottságnak az lenne a feladata az európai jogrend szerint, hogy a szerződések betartása felett őrködjön, nem pedig az, hogy „politikai testületként lépjen fel, és pláne nem az, hogy politikai alapú megnyilatkozásokat tegyen”. Az Európai Bizottságnak ez a mostani „akciója” az európai szabályokkal és az európai alapértékekkel is ellentétes, „meg vagyunk döbbenve azon, hogy a hajtóvadászatnak egy újabb állomásához érkeztünk” – fogalmazott. A külügyminiszter kijelentette: Magyarország szolidáris Lengyelországgal, barátságáról és szolidaritásáról ezúton is biztosítja Lengyelországot, délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök erről levélben is biztosította a lengyel kormányfőt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.