Izrael eltávolítja a fémdetektoros kapukat a Templom-hegyről

A feszültséget keltő kapuk helyett más, „fejlettebb technológiát” fognak alkalmazni.

MTI
2017. 07. 25. 4:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli biztonsági kabinet úgy döntött, hogy a jeruzsálemi Mecsetek terére vezető utakról eltávolítják a fémdetektoros kapukat, amelyek felállítása feldühítette a muszlimokat.

A kabinet keddre virradó éjjel jelentette be, hogy a detektoros kapuk helyett más, „fejlettebb technológiát” fognak alkalmazni. Az izraeli média korábban azt jelentette, hogy nagy felbontású, a takarásban lévő tárgyak érzékelésére is képes kamerák válthatják fel az ellenőrző kapukat.

A kabinet hétfőn több órán át tanácskozott a témáról. Döntése szerint a terv megvalósításáig az izraeli hatóságok fokozzák a biztonsági erők jelenlétét a szent hely körül. Az AP amerikai hírügynökség már a bejelentés előtt közzétett olyan képeket, amelyeken látszott, hogy munkások érkeznek a helyszínre a biztonsági kapuk leszerelésére.

Az izraeli média hétfői beszámolói szerint a lépés összefügg az Izrael jordániai nagykövetségén vasárnap történt halálos incidens rendezésével.

Az incidens miatt, amelyben egy izraeli biztonsági őr agyonlőtt két jordániai férfit, az izraeli kormány azonnal evakuálni akarta a nagykövetség minden dolgozóját, mert attól tartott, hogy Ammánban zavargásokhoz, a követség épületének megtámadásához vezetnek a történtek. Jordánia azonban ragaszkodott ahhoz, hogy az őr csak a nyomozás lezárulta után távozhat az országból.

Az izraeli média értesülései szerint az ügyben olyan kompromisszum rajzolódott ki, amelynek értelmében Jordánia hozzájárult a biztonsági őr hazamenekítéséhez, Izrael viszont cserében vállalta a Jeruzsálemben konfliktus forrásává vált fémdetektorok eltávolítását.

Hírügynökségek az este azt jelentették, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és II. Abdalláh király közvetlenül tárgyalt egymással, és telefonos megbeszélésükön a hásimita uralkodó azonnali intézkedéseket sürgetett Izraeltől a Mecsetek tere körüli stabilitás helyreállítására, külön kitérve a biztonsági kapuk eltávolításának szükségességére.

Izrael és a muzulmán országok viszonya az elmúlt napokban rendkívül feszültté vált a biztonsági kapuk és térfigyelő kamerák miatt, amelyeket a hatóságok Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terére vezető utakon állítottak fel nemrég, miután ott palesztin támadók tíz napja megöltek két rendőrt. Jordánia vasárnap azzal a kéréssel fordult az arab országokhoz, hogy sürgősen tartsanak külügyminiszteri tanácskozást a jeruzsálemi helyzet megvitatására.

A zsidók által Templom-hegynek nevezett Mecsetek terén áll az iszlám harmadik legszentebb létesítménye, az al-Aksza mecset, de a tér a zsidó vallás számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban itt állt az ő legszentebb helyük, a jeruzsálemi szentély. Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet, az al-Aksza mecset környéke azonban a történelmi megállapodások értelmében Jordánia gondnoksága alá került, és a szent hely körüli békét a kényes status quo megőrzésével igyekeznek biztosítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.