Izraelben reményt adhat egy csepp a tengerben

Az új vízgazdálkodási terv a Holt-tengeren és a Gázai övezeten is segítene.

2017. 07. 15. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A béke és a víz: a Közel-Kelet két nagy kincse. Ha békéből még nem is, de vízből egy kicsit több juthat a palesztinoknak, ha tényleg sikerül tető alá hozni azt a vízgazdálkodási tervet, amelyet csütörtökön jelentett be Jason Greenblatt, Donald Trump amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja. A nagyszabású beruházásban 200 kilométer hosszú csővezetékkel kötnék össze a Vörös-tengert a Holt-tengerrel, több legyet ütve egy csapásra. Egyrészt vizet juttatnának a kiszáradó Holt-tengerbe, másrészt a jordániai Akabába tervezett sótlanítóval édesvizet állítanának elő, harmadrészt elektromos áramot is termelnének. A költségeket jelenleg 900 millió dollárra becsülik.

Ugyanakkor a terv – szó szerint – csak csepp a tengerben. Ami a Holt-tenger megmentését illeti: annak vízszintje most évenként egy méterrel csökken. Csupán a jelenlegi vízmennyiség fenntartásához évi 800 millió köbméter vízre lenne szükség, a vízvezeték ennek jó, ha tíz százalékát biztosítaná. Nem lélegezhetnek fel a palesztinok sem. A megállapodás szerint Izrael 32 millió köbméter vizet adna el a Palesztin Hatóságnak, ebből 22 milliót Ciszjordániának és tízet a Gázai övezetnek. Csakhogy egyedül a radikális Hamász által uralt, kétmillió lakosú Gázai övezetnek a vízigénye évi 200 millió köbméter. Ennek jelenleg a vízsótlanítók túlterhelése mellett is legfeljebb a negyede áll rendelkezésükre.

Sőt nemcsak vízből, de már áramból sincs elég. A területen naponta legfeljebb két-három órát van elektromosság, miután a saját erőműveik működtetéséhez nincs elég üzemanyaguk, az Egyiptom felől érkező vezetékek pedig megrongálódtak. Az egyedüli lehetőség így Izrael, csakhogy mivel a Palesztin Hatóság megelégelte, hogy a rivális Hamász „villanyszámláját” neki kell fizetnie, ebből az irányból is korlátozva van a szolgáltatás.

Míg erőműveket és vízvezetékeket lehet építeni, a békével már sokkal nehezebb a helyzet. A reményt keltő vízgazdálkodási megállapodást pénteken máris beárnyékolta egy jeruzsálemi merénylet: három palesztin merénylő két izraeli rendőrt lőtt le a Templomhegy közelében, majd a biztonságiak a támadókkal is végeztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.