Jóváhagyta a lengyel szenátus a vitatott bírósági törvényt

Tiltakozók gyűltek össze a törvényhozás épülete előtt.

MN
2017. 07. 22. 5:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel ellenzék és az Európai Unió által is élesen bírált indítványt korábban a törvényhozás alsóháza, a Szejm is elfogadta. Az indítványt, amelyről tizenöt órán át folyt a vita, ötvenöt szenátor támogatta, huszonhárom ellene szavazott, míg ketten tartózkodtak – írja az MTI.

A szavazást követően tiltakozók gyűltek össze a törvényhozás épülete előtt. Azt skandálták, hogy „Gyalázat!”, „Árulók!”, „Demokráciát!”.

Mint megírtuk, az ellenzéki pártok korábban összesen 1300 módosító indítványt nyújtottak be a tervezethez főként azzal a céllal, hogy minél hosszabb időre elnyújtsák a törvényjavaslat vitáját az igazságügyi és emberi jogi bizottságban – a Szejm illetékes bizottsága azonban az összes ellenzéki módosító indítványt egy csomagban elutasította.

Az Európai Bizottság korábban azt közölte, hogy „rendkívül negatív hatása lenne az igazságszolgáltatás függetlenségére, és fokozná a jogállamiságot érő rendszerszintű veszélyt az országban”, ha a jelenlegi formájukban fogadnák el a kifogásolt törvényeket.

Közölték, hogy megvizsgálták a lehetséges politikai és jogi lépéseket, és szükség esetén cselekedni fognak, például újabb ajánlást küldhetnek a jogállamisági mechanizmus keretében, kötelezettségszegési eljárást indíthatnak, és az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítása is a lehetőségek között van. (A 7. cikkely olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az európai uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső soron akár az ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség.)

A jogszabály az eddigi négy mellett három új kamarát hozna létre, megváltoztatná a bírák kinevezésének rendjét, és nyugdíjazná a jelenlegi bírákat – azok kivételével, akiket az államfő kivonna ennek hatálya alól. Az új bírákat az eddigi gyakorlatnak megfelelően az államfő nevezi ki az országos igazságszolgáltatási tanács (KRS) javaslatára.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt által kezdeményezett igazságügyi reform keretében a parlament módosította az országos igazságszolgáltatási tanácsról, illetve a bíróságok szervezetéről szóló törvényt.

A KRS fő feladata a bíróságok és a bírák függetlenségének őrzése. A huszonöt fős testületnek tizenöt bíró tagja van, akiket a különböző bíróságok – legfelső bíróság, fellebbviteli, közigazgatási, körzeti és katonai bíróságok – tagjai közül választanak meg. A törvénymódosítás előirányozza a testületben lévő tizenöt jelenlegi bíró mandátumának megszűnését, utódaikat a Szejm választaná meg, nem pedig a szakmai szervezetek, mint eddig. Andrzej Duda államfő a törvényt még nem írta alá. Huszonegy napja van arra, hogy aláírja, megvétózza vagy kétségeit eloszlatandó az alkotmánybíróság elé terjessze a jogszabályt.

A bíróságok szervezetéről szóló törvénymódosítás megváltoztatja a bíróságok elnökei kinevezésének és visszahívásának eddigi gyakorlatát úgy, hogy ebbe nagyobb beleszólása lesz az igazságügyi miniszternek, emellett a jövőben az egyes pereket vezető bírákat nem kinevezés, hanem sorsolás útján fogják kijelölni. Az államfő még ezt a törvényt sem írta alá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.