Katarral kapcsolatban állókat tettek feketelistára arab országok

Szaúd-Arábia és szövetségesei kilenc segély-, illetve sajtószervezetet, és kilenc személyt sorol fel.

MTI
2017. 07. 25. 14:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaúd-Arábia és szövetségesei kedden közzétettek egy 18 szervezetet és személyt tartalmazó feketelistát, amelyen a felsoroltakat azzal vádolják, hogy kapcsolatban állnak iszlamista szélsőségesekkel és a katari hatóságokkal is. Az SPA szaúdi hírügynökség által közölt nyilatkozatban a Katarral diplomáciai kapcsolatokat megszakító négy arab állam felszólította Dohát, hogy lépjen fel a kilenc terroristának mondott segély-, illetve sajtószervezettel, valamint kilenc magánszeméllyel szemben.

A dokumentum szerint a feketelista három jemeni és hat líbiai székhelyű szervezetet tartalmaz. Az arab államok állítása szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal állnak kapcsolatban. A három katari, három jemeni, két líbiai és egy kuvaiti állampolgárról pedig úgy tudni, hogy pénzt gyűjtenek az egykori nevén an-Núszra Frontként ismert és más, Szíriában tevékenykedő iszlamista szervezetek számára is.

Az arab államok közleménye szerint a három jemeni szervezet és a jemeni állampolgárok jelentős pénzügyi támogatást kaptak katari székhelyű segélyszervezetektől terrorista tevékenység, illetve az al-Kaida támogatására. A líbiaiak pedig, akik aktív szerepet játszottak abban, hogy káoszt és pusztítást hozzanak az észak-afrikai államra, a dohai hatóságoktól kaptak nem elhanyagolható juttatásokat – olvasható a nyilatkozatban.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az ankarai parlamentben kedden mondott beszédében „gyümölcsözőnek és sikeresnek” nevezte a Szaúd-Arábiát, Kuvaitot és Katart érintő kétnapos körútját. A török államfő kiemelte: hasznos kapcsolatokra tett szert, és még nagyobb elszántsággal fogja folytatni a béke és biztonság helyreállítását célzó erőfeszítéseit a térségben. A Reuters brit hírügynökség megjegyezte, a viszályban közvetíteni próbáló Erdogan megbeszélései nem jártak kézzel fogható eredménnyel. Törökország Katar szövetségesének számít.

Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein a múlt hónapban vezetett be szankciókat Katar ellen azzal az indoklással, hogy a kis területű emírség szélsőséges csoportokat finanszíroz és jó kapcsolatokat ápol Iránnal, amelyet a terrorizmus egyik fő támogatójának tartanak. Katar cáfolja e vádakat. A blokád feloldásának és a kapcsolatok normalizálásának feltételéül a négy ország 13 követelést megfogalmazó listát terjesztett elő, amelyet később 6 közös „alapelvre” karcsúsított.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.