Magyarország is ott lesz a dubaji világkiállításon

Első közel-keleti városként Dubaj 2020-ban rendez expót, addigra a milánói pavilonunk is itthon lesz.

MN
2017. 07. 31. 19:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország részt vesz a dubaji világkiállításon – derül ki a hétfői Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározatból. Az Egyesült Arab Emírségek fővárosa első közel-keleti városként szervez expót 2020. május 1. és október 31. között, a világkiállítás mottója: Kapcsolódó elmék, épülő jövő.

A magyar részvétellel kapcsolatos szervezési és lebonyolítási feladatok ellátásáról a Magyar Turisztikai Ügynökség gondoskodik. A magyar részvétel szakmai koncepciójáról és pénzügyi tervéről szóló előterjesztést a nemzeti fejlesztési miniszter készíti el a Magyar Turisztikai Ügynökség bevonásával – írja a kormányhatározat.

Magyarország jelenleg Asztanában vesz részt a világkiállításon, mint megírtuk, nem túl nagy érdeklődés mellett.

 

A 2015-ös milánói expós szereplésünk összköltsége több mint kilencmilliárd forint volt, ha ideszámítjuk azt is, hogy a milánói pavilon darabjait az eredeti tervekhez képest egy év csúszással most épp a karcagi strandfürdőhöz szállítják. Szőcs Géza kormánybiztos felügyelete alatt számos felejthetetlen történettel gazdagodott expós évkönyvünk: Szőcs először a pályázaton győztes pavilontervre mondott nemet, majd az általa kiválasztott Életkert – népszerű nevén Sámándob – nevű pavilon kivitelezésébe sikerült úgy beleszólnia, hogy attól a tervezők elhatárolódtak. 

Móricz Zsigmond regénye, a Rokonok világa az expo után bomlott ki igazán. Kiderült például, hogy a világkiállítás ideje alatt a kormány egyik kedvenc biztonságpolitikai elemzője, Nógrádi György felesége, Nógrádi Kiss Magdolna festőművész Milánó közelében mutathatta be az expóra szánt költségvetésből létrehozott kiállításon a munkáit Szőcs ajánlásával. Mindezek után a pavilon hazahozatalával megbízott Kárpátok-Alpok Zrt. – amelynek jogelődjét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 1,4 milliárddal stafírozta ki – egyik felügyelőbizottsági tagságát kapta meg Nógrádi (felügyelőbizottsági tag lett többek között Vitézy András, Orbán Viktor miniszterelnök vállalkozó rokona is), míg az igazgatóság tagja lett Szőcs Géza, akit a Nógrádihoz köthető, szintén megkérdőjelezhető hitelességű Európa Akadémia tüntetett ki.

Ehhez képest a 2012-es sanghaji világkiállításon való részvételünk költsége – 3,2 milliárd forint – eltörpül, igaz, az sem volt zökkenőmentes: kétszintes, kétezer négyzetméteres pavilont helyett egy egyszintes, ezer négyzetméteres bérelt pavilonban mutattuk be a Gömböcöt. Gyanús kifizetésekre hivatkozva a 2010-es kormányváltás után a Budapesti Rendőr-főkapitányság indított nyomozást csalás gyanújával, ám hat év után sem talált gyanúsítottat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.