Portugál vagy lengyel vér folyt Kolumbusz ereiben?

Egészen vad elméletek is szárnyra kaptak: Amerika felfedezőjének ősei között még magyar király is felmerült.

2017. 07. 22. 10:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kubában született Kolumbusz Kristóf. No nem a Nagy-Antillák legnagyobb szigetén, az igazi Kubában – amelyet különben is ő fedezett fel –, hanem Cubában, a Tejo folyótól délre, a portugáliai Alentejo egyik kis falujában. Ezt állítja a portugál történész, Fernando Branco. A Coimbrai Egyetem tanára arra készül a lisszaboni Műszaki Főiskola (IST) támogatásával, hogy a nyár után dns-mintavétel révén derítsék ki állításának igazát: Kolumbusz azonos-e egy Pedro Ataíde nevű portugál kalózzal. Branco 2012-ben Kolumbusz Kristóf portugál nemes? című könyvében adta ki kutatásainak eredményeit, és ebben foglalta össze, miért feltételezi, hogy Kolumbusz nem genovai, hanem portugál volt. Kolumbusz és idősebbik fia, Diego sírja a sevillai dómban van 1899 eleje óta, és 2006-ban hitelesítették dns-teszttel, hogy valóban ők nyugszanak a szarkofágban. A másik mintát Pedro Ataíde egyik unokaöccsének holttestéből veszik, és nem mindegy, milyen állapotban vannak a földi maradványok. Az engedélyezési eljárás évekig tartott, és csak most jutott odáig, hogy egyáltalán felmerülhet a következő, döntő lépés. A vizsgálatot spanyolországi Santiago de Compostela-i Egyetem kutatói fogják elemezni a nyár végén, és levonni a talán végleges következtetést, amellyel pontot lehet tenni a származásával kapcsolatos egyik vita végére.

Branco szerint Ataíde nem esett el 1473-ban a portugál királyság délnyugati csücskénél, a Szent Vince-foknál vívott csatában, amelyben részt vett egy francia, Culon nevű kalóz is. Itt jön a merész csavar, amelyre Branco egész elméletét építette: Ataíde túlélte a portugál hajókkal szembeni csatát, úszva ért partot valahol a déli Algarve térségében, ahol attól kezdve a saját biztonsága érdekében a Pedro Culon vagy Colón nevet használta, mert Portugáliában családja részt vett a későbbi II. János király (1481–1495) elleni összeesküvésben. Branco több mint ötven olyan mozzanatot talált Ataíde életében, amely megegyezik Kolumbusz portugáliai életének eseményeivel (1476–1485).

Mivel Kolumbusz tudatosan kerülte, hogy információkat adjon a származásával kapcsolatban, vadabbnál vadabb elméleteknek adott táptalajt. Ezek szerint volt már katalán, galiciai, extremadurai, baszk, kikeresztelkedett zsidó, sőt norvég, horvát, görög vagy éppen angol. De mind közül a legmerészebb az Egyesült Államokban élő portugál történész, a kizárólag Kolumbusz életét kutató Manuel Rosa elmélete, aki szerint királyi vér csörgedezhetett Kolumbusz ereiben. Őse a mi néhai I. (Jagelló) Ulászló királyunk volna, akit szerinte 1444-ben, a miatta elvesztett várnai csatában mégsem fejeztek le a törökök, hanem sikerült elmenekülnie, majd Henrique Alemao néven Madeira szigetén telepedett le, és ott élt tovább. Ezeket a következtetéseket azután vonta le, hogy rájött, hamis a genovainak tartott hajós 1498-as végrendelete, szerinte a spanyol igazságszolgáltatás 90 évvel későbbi műve. Szerinte tulajdonképpen II. János király titkos ügynöke volt, aki csak azért tartott ki a nyugati hajóút elmélete mellett, hogy ezzel távol tartsa a portugál királyság legfőbb vetélytársát az ázsiai piacoktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.