Újabb szög a német–török kapcsolatok koporsójába

Sigmar Gabriel német külügyminiszternél betelt a pohár. Kérdés, hogy a törököket ez egyáltalán érdekli-e.

2017. 07. 20. 13:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig sem volt túl fényes Törökország és Németország viszonya, ám a kapcsolatokat csütörtökön sikerült még tovább rontani. Sigmar Gabriel német külügyminiszter bejelentette, hogy elfogyott a türelem, irányváltás következik Törökországgal szemben, mert az ankarai vezetés hátat fordít az európai értékeknek. Az utolsó cseppet a pohárban az jelentette, hogy a török hatóságok letartóztattak egy újabb német állampolgárt, Peter Steudtner jogvédőt, akit terrorizmussal vádolnak. Berlin szerint a férfinak semmi köze a politikához, még csak soha nem is írt Törökországról.

Ráadásul korántsem ő az egyetlen német rács mögött, egy Deniz Yücel nevű újságíró például február óta van őrizetben, rajtuk kívül legalább további hét németnek gyűlt meg a baja a török hatóságokkal. A diplomáciai csörte tehát egy ideje már nem merül ki üzengetésben, egészen konkrét lépésekkel jár. Sigmar Gabriel válaszként máris meglebegtette, hogy felülvizsgálják a török beruházásokhoz nyújtott állami garanciát, elzárhatják az Ankarának a mai napig járó uniós előcsatlakozási pénzeket – ez a 2014-től 2020-ig terjedő időszakra 4,45 milliárd euró –, továbbá kockázatosra minősítik Törökország besorolását a németek turisták számára. A szociáldemokrata politikus szokatlanul szókimondó és kemény bírálatában Ankara szemére vetette, hogy tízezreket vetnek börtönbe, százezreket bocsátanak el állásukból, ellehetetlenítik az ellenzéket, mindenre rásütik a terrorizmus vádját, és újra a halálbüntetés ötletével dobálóznak.

Nem váratott magára sokat a török reakció sem, Ankara elfogadhatatlannak nevezte a német fenyegetőzést.

A konfliktus legújabb epizódja azonban csak egy újabb szög a török–német kapcsolatok koporsójába. Visszatekintve az elmúlt évekre, számos kisebb-nagyobb botrány terhelte a viszonyt. Legutóbb a németek az incirliki NATO-bázisról vonták ki csapataikat, mert a törökök megtiltották a parlamenti delegációknak, hogy meglátogassák a katonákat. Az akciót reakció követte: most a konyai bázissal futják le ugyanazokat a köröket. Előtte nagy port kavart, hogy az alkotmányról, egyebek között az elnöki jogkör kibővítéséről szóló referendum előtt a török politikusokat nem engedték kampányolni Németországban. Nem jött túl jól az úgynevezett Böhmermann-ügy sem, melyben a német „humorista” gúnyolódott és gyalázkodott Recep Tayyip Erdgan államfőn, mire ő bírósághoz fordult.

Ma már nehéz megállapítani, hogy „ki ütött vissza először”, Egeresi Zoltán ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy korántsem biztos, hogy a törökök, és a német belpolitikának komoly felelőssége van abban, hogy idáig jutott a konfliktus. A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) kutatója rámutatott, hogy mindenképpen fordulópont volt, mikor Cem Özdemir török származású zöldpárti politikus kezdeményezésére tavaly a német parlament – Angela Merkel nélkül – elfogadott egy határozatot az örmény népirtásról. A Törökország-szakértő szerint a németek nem szeretnék, hogy a török belpolitika begyűrűzzön az országba, emiatt nem nézték jó szemmel a puccskísérlet kitervelésével vádolt Fethullah Gülen-ellenes agitációt sem Németországban, ahogy az is kiverte a biztosítékot, hogy török imámokat arra kért Ankara, hogy jelentsenek a Gülen-szervezetekről.

Ha pedig már puccskísérlet: Egeresi Zoltán úgy véli, az sem használ a békülésnek, hogy Ankara és Berlin teljesen másképpen ítéli meg a történteket. „A Gülen-mozgalmat a németek nem tartják terrorista szervezetnek, továbbá százával fogadnak be oda menekülő, menekültstátusért folyamodó gülenistákat, akiket Ankara ki szeretne adatni” – magyarázta. Ami a mostani válaszlépéseket illeti, a KKI kutatója szerint Törökországban ettől még nem fogják kongatni a vészharangokat. „A turisták kiesése nagyon fájhatna, de kétséges, hogy ez olyan sok embert érintene. Így is egyre kevesebben mennek Törökországba. A migrációs megállapodástól teljesen független előcsatlakozási források elzárása nem túl jelentős összegről szól, ráadásul a nagy részét eddig is a menekültekre fordították, szóval nem biztos, hogy ez a legjobb módszer a megregulázásra” – vélekedett. És hogy mit hozhat a jövő? Egeresi Zoltán szerint semmi jót. „Az látszik, hogy a német kormány belpolitikai okokból sem engedhet a választás előtt, a törökök pedig nem fognak, annál is inkább, mert a vezetés talált egy ellenfelet. Így további diplomáciai konfliktusok várhatók” – figyelmeztetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.