Újra fegyverbe szólított Venezuela sokoldalú lázadója

Helikopterrel támadta az elnöki palotát az önjelölt harcos. Óscar Pérezt csak Ramboként emlegetik.

2017. 07. 16. 12:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra előtűnt a semmiből a sokoldalú venezuelai Óscar Pérez, az önjelölt lázadó, aki elitkommandós, színész, helikopterpilóta és rendőrfelügyelő, és egy csütörtök esti felvonuláson csuklyás embereinek gyűrűjében nyilatkozott a spanyol köztévének. Pérez, akárcsak most, előző két akciója során is nyíltan fegyveres felkelésre buzdított a diktátornak nevezett baloldali Nicolás Maduro elnök ellen, de a gyanakvó ellenzék nem ragadott fegyvert, hanem folytatta a közel száz napja tartó utcai nyomásgyakorlást, amely már csaknem száz halálos áldozatot követelt.

Venezuela és a világ június 28-án ismerte meg Óscar Pérez nevét, amikor helikopterével többször rálőtt a legfelsőbb bíróság és a belügyminisztérium épületére. A majd félórás látványos akció után eltűnt, és azóta is bottal ütik a nyomát.

De miért nem hisz a venezuelai ellenzék még mindig a kéretlenül neki felajánlkozó elitrendőrnek? Már az első, június végi akciója után nem értették, miért maradt tétlen a máskor (az ellenzék ellen) mindig hamar reagáló bolívari rendőrség, és a katonákkal, helikopterekkel teli főváros több laktanyája miért nem kényszerítette azonnal földre a mintegy fél óráig akciózó helikoptert és ötfős legénységét. Pérez második, július 5-i megjelenése is visszhang nélkül maradt, pedig veszélyességét alátámasztandó azt is elárulta, hogy az államfő nem is a Miraflores elnöki palotában, hanem a főváros, Caracas egyik laktanyájában rejtőzik.

Vasárnap az ellenzék országos népszavazást tart az elnök tervéről, amellyel be akarja bizonyítani, hogy a lakosság döntő többsége nem akarja leváltani a másfél éve ellenzéki többségű parlamentet. Maduro ugyanis a hónap végén, július 30-án tartandó alkotmányozó nemzetgyűlési választással akarja eltakarítani az útjából a demokratikusan megválasztott törvényhozást, amely mindenben gátolja, amiben csak tudja. Az ellenzék arra hivatkozik, hogy még Maduro elődje, a néhai Hugo Chávez (1999–2013) is népszavazást tartott az 1999-es alkotmány valamennyi módosítása előtt. Maduro többek között azzal akarta leszerelni a saját egykori híveivel is gyarapodó ellenzéket, hogy börtön helyett házi őrizetbe helyezte Leopoldo Lópezt, a radikális ellenzéki vezetőt, aki tavaly megkapta a spanyol állampolgárságot is. De csalódnia kellett, mert a tárgyalásokra színleg hajló López máris a tüntetések folytatására, sőt fokozására szólította híveit.

Venezuelában a jelenlegi helyzet nagyon hasonló a Hugo Chávez elnök elleni 2002. április közepi puccskísérlethez. Ennek során az akkori ellenzék és a hadsereg vele elégedetlen egy része negyvennyolc órára fogságba ejtette, és elmozdította posztjáról a volt ejtőernyős alezredest. A puccskísérlet azért bukott el, mert a hadsereg hozzá hű tisztjei kiszabadították Chávezt, és véresen leverték a lázadást. A mostani helyzet annyiban is hasonlít az akkori állapotokhoz, hogy akárcsak tizenöt éve, most is óriási az elégedetlenség. De amíg akkor a jóval magasabb olajárak miatt egyáltalán nem voltak ellátási nehézségek, most a káosz és az éhség is motiválja a Maduro elnök ellen tiltakozókat. A napokban ismét volt latin-amerikai elnökök utaznak Caracasba, nehogy még jobban elszabaduljanak az indulatok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.