A Fülöp-szigeteki elnök támogatná Washingtont Észak-Korea ügyében

Manilában szolidaritásáról biztosította az amerikai külügyminisztert Phenjan nukleáris programja kapcsán.

MTI
2017. 08. 07. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai diplomácia vezetője és a Fülöp-szigeteki államfő a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) ötvenedik külügyminiszteri tanácskozása alkalmával egyeztetett Manilában. A mostani az eddig legmagasabb szintű találkozó Donald Trump amerikai elnök kormányzata és Duterte között.

Duterte az elnöki palotában tartott megbeszéléseik előtt elmondta: tisztában van azzal, hogy Washington aggódik Phenjan ballisztikusrakéta-programja miatt.

A két politikus figyelmen kívül hagyta azokat az újságírói kérdéseket, amelyek azt firtatták, hogy megbeszéléseiken szót ejtenek-e az emberi jogi helyzetről az ázsiai országban.

A találkozót követő sajtókonferencián Duterte élesen kikelt a témát felhozó újságírókkal szemben. „Pokolba az emberi jogokkal” – hangoztatta, s azzal érvelt, hogy egyáltalán nem kellene őt pellengérre állítani feltételezett jogsértések miatt, tekintettel az előtte álló kihívásokra. „Rendőrök és katonák haltak meg. A Marawiban zajló háborút mi más váltotta ki, ha nem a kábítószerek?” – fogalmazott a Fülöp-szigeteki államfő.

Ugyanakkor Ernesto Bella elnöki szóvivő korábban jelezte, hogy a jogsértések szóba kerülnek majd, a globális terrorizmus, a gazdasági együttműködés és a Marawiban kialakult biztonsági helyzettel kapcsolatos napirendi pontok mellett.

A Fülöp-szigetek déli felében lévő városban már több mint két hónapja összecsapások folynak az Iszlám Állammal szövetséges fegyveresek és a kormánycsapatok között.

Tillerson még a találkozót megelőzően elmondta: az Egyesült Államok megfigyelési eszközökkel, kiképzéssel, információkkal és repülőgépekkel támogatja Manilát a szélsőségesekkel szemben. Hangsúlyozta: nem gondolja, hogy az iszlamistákkal szembeni amerikai segítség összeegyeztethetetlen volna a Fülöp-szigeteki hatóságok emberi jogi szempontból aggályosnak tartott drogellenes kampányával.

Jogvédők élesen bírálják Duterte kábítószer-kereskedők elleni erőszakos fellépését, ami már ezrek életét követelte tavaly június óta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.