A svéd no-go zónákban is dúl a norvég választási kampány

Egy norvég miniszter Stockholmban tanulmányozta volna a svéd integráció hiányosságait. Nem örültek neki.

MN
2017. 08. 30. 6:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sylvi Listhaug norvég bevándorlásügyi miniszter már a Stockholmba tartó gépen ült kedden, amikor közölték vele, hogy svéd kollégája, Helene Franzon váratlanul lemondta a találkozót. Először nem indokolták a döntést, de aztán a VG című norvég lap érdeklődésére azt írták: egyértelművé vált, hogy Listhaug látogatása a norvég választási kampány része, amiben a szociáldemokrata Franzon nem kíván részt venni, ezért nagyon szívesen várja kollégáját a szeptember 11-i választások után.

Listhaug, aki a kormánykoalícióban részt vevő, jobboldali Haladás Párt minisztere, tagadta, hogy kampányolni érkezett volna Stockholmba, szerinte egyszerűen tudniuk kell a norvégoknak, hogy mi történik a szomszédos országban. Természetesen a bevándorlásra gondolt, és arra a 60 no-go zónára, vagyis európaiak számára nem biztonságos környékre, amelyek szerinte Svédországban léteznek. Ezek emlegetése már önmagában udvariatlanság Svédországban, de a miniszter tudta fokozni.

Azt tervezte, hogy meg is látogatja a leghírhedtebb no-go zónát, Stockholm Rinkeby nevű, rossz hírű külvárosát, ahol csaknem 100 százalék a bevándorlók aránya, hogy lássa, „milyenek a körülmények”, illetve tanulmányozza, milyen hibákat követtek el a svédek a túlságosan nagy mértékű bevándorlással és a hiányos integrációval – nyilván azért, hogy ők Norvégiában ne kövessék el ugyanezeket. Listhaug szerint ugyanis politikai ellenfeleik, a Munkáspárt és a centristák évente 20 ezer bevándorlót akarnak betelepíteni Norvégiába.

A felmérések szerint az alig két hét múlva esedékes norvég választásokon nagyon kiegyenlítettek az erőviszonyok: a kormányzó konzervatív-jobboldali szövetség és a munkáspárti, baloldali és centrista erők közel azonos támogatottsággal bírnak. Ebbe a helyzetben a Haladás Párt és Listhaug egyértelműen a szélsőjobboldali szavazók kedvében akar járni az elhibázott svéd modell és a no-go zónák emlegetésével. Erna Solberg, konzervatív norvég miniszterelnök is kitért a kérdés elől, és nem kommentálta érdemben miniszterének látogatását.

2015 óta Norvégiában is megugrott a menedékkérők száma, de korántsem annyira, mint a szomszédos Svédországban. Bár elvileg jelentős támogatások járnak a menekülteknek, az eljárás hosszadalmas és bürokratikus. Sokaktól tagadják meg a menekültstátuszt, és még arra is volt példa, hogy az északi útvonalon érkező szíriai menedékkérőket Oroszországba toloncolták vissza. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.