A venezuelai parlament szembeszáll Maduro új testületével

Az ellenzéki országgyűlés nem fogadja el a ráerőltetett nemzetgyűlés döntéseit.

MN
2017. 08. 08. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzék uralta venezuelai parlament kinyilvánította hétfőn, hogy nem hajlandó elismerni a Nicolás Maduro elnök által létrehozott új alkotmányozó nemzetgyűlés egyetlen döntését sem – írja az MTI.

A parlament egy hétfői szavazásán a képviselők egyhangúlag úgy határoztak, hogy nem ismerik el a korlátlan hatalommal felruházott szupertestület azon döntését, amellyel elrendelte a Maduro-kormánnyal szembeszálló Luisa Ortega Díaz főügyész leváltását, és a főügyészi poszt újbóli betöltése helyett egy úgynevezett igazságtételi bizottságot alakít.

Maduro közlése szerint az új bizottságnak kell majd felelősségre vonnia az ellenzék vezetőit az utóbbi hónapok politikai zavargásaiért. Delsa Solórzano ellenzéki képviselő ezzel szemben kijelentette, hogy az igazságtételi bizottság létrehozásának célja „azoknak az üldözése, akik másként gondolkodnak”.

Utóbbi véleményt csak megerősítheti, hogy az alkotmányozó nemzetgyűlés pénteken megválasztott vezetője, a korábbi külügyminiszter Delcy Rodríguez gyors és kemény fellépéssel fenyegette meg Nicolás Maduro politikai ellenfeleit.

„Ne gondolják, hogy hetekig, hónapokig vagy évekig fogunk várni. Már holnap cselekedni fogunk. Le fog sújtani az igazság azokra az erőszakos fasisztákra, akik gazdasági és lélektani háborút indítottak ellenünk” – mondta megválasztásakor Rodríguez.

A fővárosban, Caracasban hétfőn a kormány kétezer híve tüntetett az alkotmányozó nemzetgyűlés mellett.  A demonstráció erőtlen válasz a hónapok óta tartó ellenzéki tüntetéssorozatra, amelyben százezrek vettek részt Maduro diktatórikus intézkedései ellen tiltakozva, és amely során több mint százan vesztették életüket a rohamrendőrök brutális fellépése miatt.

Vasárnap szintén ellenzéki tüntetés zajlott Valencia városban, a tiltakozók a kormányerők helyi bázisát, Fort Paramacayt megostromló lázadók mellett álltak ki, a rendőrség azonban könnygázba fojtotta ezt a megmozdulást is.

A venezuelai hatóságok közben arról számoltak be, hogy a hadsereg erői folytatják a kutatást az után a tíz lázadó után, aki részt vett a vasárnapra virradóra végrehajtott fegyveres támadásban, és a bázisról fegyvereket rabolt el.

Vladimir Padrino López védelmi miniszter azt mondta, hogy különleges egységeket vetnek be a támadók utáni hajsza segítésére. A körözött személyek között van a lázadóakció vezetője, a Nemzeti Gárdából 2014-ben eltávolított Juan Caguaripano százados is – Maduro kormányzata terrorakciónak tekinti a lázadók betörését.

A venezuelai ellenzék egyik ismert vezetője aggodalmát fejezte ki hétfőn a két halálos áldozattal járó fegyveres akció miatt. Freddy Guevara az ellenzék uralta parlamentben azt mondta, hogy a támadók „olyan utat választottak, amely mindannyiunkat aggaszt”. Hozzátette, hogy az emberek könnyen az erőszakot választják, amikor úgy érzik, választói és alkotmányos lehetőségeik bezárulnak, és Venezuelában éppen ilyen helyzet van kialakulóban.

Ugyancsak hétfőn hackertámadás érte 40 venezuelai állami intézmény, köztük az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat július 31-én lebonyolító központi választási bizottság weboldalát. Az internetes behatolás elkövetését egy magát A Kettes Számrendszer Őreinek (The Binary Guardians) nevező csoport vállalta magára, hozzátéve, hogy meglepően könnyű dolguk volt az állami honlapok feltörésével.

„Az volt a szándékunk, hogy reményt adjunk az embereknek, hogy bármilyen erősnek látszik is az ellenség, az egységben van az erő” – üzente a hackercsoport a Reuters hírügynökségnek e-mailben adott interjújában.

A választási bizottság oldalára egy, a Dávid-művelet (Operation David) nevű csoportot éltető szalagcímet tettek fel, valamint egy videót Charlie Chaplin A diktátor című, 1940-es filmjének egy részletével, amelyben Chaplin a tekintélyuralom ellen buzdító beszédet mond.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.